В смутните времена на мощен бежански приток към Европа, в който жителите на Стария континент са разделени между желанието да помогнат на изпадналите в нужда и стремежа да ограничат или спрат този мигрантски натиск, се появи и интересна инициатива на познатата и у нас датска крафт пивоварна Mikkeller. Оттам решиха да пуснат на пазара нова бира, като приходите от нейната продажба ще отидат в помощ на децата на сирийските бежанци в Ливан.
„Когато войната приключи той иска да види отново своето колело. А щом порасне, той иска да стане футболист и да притежава телефон, с който да говори със семейството си в Сирия“. Така от Mikkeller представят само един от хилядите примери за страдащи деца на сирийски бежанци.
Проектът на пивоварната се реализира съвместно с Датския съвет за бежанците, а представянето на бирата ще се случи този петък (18 март). Мястото е символично избрано – Warpigs Brewpub в Копенхаген.
Малко и за самата бира в аванс – HELP Pale Ale е класически американски светъл ейл, пивък и щедро охмелен в добрите традиции на Mikkeller. От компанията уточняват, че тя ще се разпространява в цял свят и ще се вари ежегодно. Това ни дава надеждата да очакваме HELP Pale Alе и в България, благодарение на добрите взаимоотношения, които изградиха с Mikkeller през последната година от 100beers и в частност съоснователят Ростислав Бакалов.
Вярвам, че веднъж внесена в страната ни, тази бира ще бъде повод за всички, които обичат бирата и в някаква степен съчувстват на бежанците, да окажат своята помощ. По приятен начин, при това. А в случая ще е и сигурно, че парите за каузата ще отидат по предназначение.

helpbeer

 

Advertisements