За IPL (India Pale Lager) се говори все по-упорито от около година насам, макар стилът да не е конкретно дефиниран с изисквания за минимално и максимално алкохолно съдържание, цвят, ниво на горчивина по скалата на IBU и т.н. Затова представителите на тези бири могат да се опишат като добре охмелени лагери (лагер – пиво с долна ферментация, най-разпространеният стил бира в света). Дори силно охмелени. Дотолкова, че в един момент си с усещането, че пиеш IPA. Но не съвсем. Защото бирите си се правят с лагерни дрожди, давайки усещането за онази характерна свежест, типична за лагерното пиво. И отлежават бавно – поне 4-5 седмици. Но познатите благородни хмелове, тук са заменени с американските „разбойници“, които са „виновни“ за пристрастяването на почитателите на бирата към мощните горчиви бомби, наречени IPA. Да речем, че това е начин крафт пивоварните да покажат на света, че лагерът може да има друго лице, освен познатото ни и доскучало в последните 30-40 години.
Получените IPL бири не могат да се поглъщат в промишлени количества, както обикновените лагери, но пък са достатъчно пивки и така са застанали някъде по средата на пътя към бирите в стил IPA, от които обикновено след втората си казваш „Достатъчно, сетивата ми се наситиха на горчиво и трудно могат да поемат повече“.
В България има вече няколко доста удачни примери за IPL. Лично на мен любимата ми е Mikkeller – El Celler de Can Roca, която е направена за едноименния ресторант в Хирона (Испания) обявен през 2014 и 2015 г. за №1 в света. Дори бих я наредил сред най-забележителните лагерни бири, които съм дегустирал. Зад стандартните 5% алк. и бистър, жълт цвят стои една бира, която прави много добра и трайна пяна, с отчетлив комплексен аромат на цитруси, чам, грозде и окосена ливада. За сравнение обикновените лагери (по-точно добрите представители от тях) се отличават с фин малцов и леко доловим хмелов аромати. При отпиване, този EPL впечатлява с лека, към средна плътност, а горчивината в началото не се усеща толкова, за разлика към финала, когато става все по-интензивна. Това обаче не пречи на Mikkeller – El Celler de Can Roca да остане изключително пивка и да си спечели оценка 93/100 в RateBeer.
Ако искате да я опитате, побързайте, понеже са останали малки количества в 100beers, BEERA, Vitamin B и варненския Averi Beers. И това е разбираемо. Там, както и на други специализирани магазини, могат обаче да се намерят и други представители на неформалния стил IPL. Като отличен пример от другата популярна датска крафт пивоварна TO OL – 5,2%-овият пилзнер Raid Beer. Вярвам също, че и в познатите ви крафт барове ще извадят някоя такава бира, ако се поинтересувате.

IMG_4358

 

Advertisements