През последните години хит в света на крафт бирите станаха киселите бири (sour ale, ламбик, гьозе, крийк, фландърски ейл, берлинер вайс, американски див ейл), следователно бе въпрос на време и микропивоварните по нашите ширини да се пробват в тази насока. „По нашите ширини“ мисля, че е най-точното определение за Pop My Visnja, тъй като този крийк е съвместна разработка на „Бял щърк“ и сръбската Kabinet.

WS1
Замислена в началото на миналата година, тази бира е произведена съвместно от двама холандски пивовари и този на Kabinet през късната пролет на 2015 г., за да отлежи 9 месеца и да направи своята премиера сега. Както се съди по името, плодът, вложен вътре, е вишна. И по точно половин тон сръбски вишни… Стилът изисква спонтанна ферментация с диви дрожди за ламбик, като в случая смятам, че са използвани и Lactobacillus. Това бе потвърдено от „Бял щърк“, откъдето уточиха, че киселият вкус е постигнат с микс още на Brettanomyces, Saccharomyces и Pediococcus. Препоръчителната пшеница пък тук е заменена с лимец (чудесно решение!), който дава един допълнителен киселеещ привкус. В крайна сметка претенциите не са за типичен белгийски крийк, затова е и определен като балкански такъв.
Pop My Visnja обаче не е твърде кисела, дори е съвсем умерено и най-вече киселото се усеща в първоначалния аромат при отваряне на бутилката и наливане. Тази дипломатична киселост вероятно е нарочно търсена, защото иначе тази бира много трудно ще се приеме в България и Сърбия, освен от заклетите ценители. И в крайна сметка се е получила един сполучлив крийк, богато наситен на вишнев вкус. Във финала липсва хмеловата горчивина, защото тук тя не се търси. Напротив – акцентът си е върху плода, както и трябва. И това превръща Pop My Visnja в една неусетно изпивана бира, въпреки своите 5,5% алк. Подходяща за след десерт, подходяща за един разговорлив следобяд, подходяща за двама (още повече, че бутилката е от 0,75 l), подходяща за правещите първите си стъпки в територията на киселите бири. Предполагам, че тук основната критика ще падне върху цената, но за този ламбик действително е подходяща голяма бутилка. Затова и заложете на споделянето й. Така ще споделите, не само нейната финансова стойност, но и ще имате приятното време да я обсъдите.
Pop My Visnja (с отличаващ се дизайн на етикета, с премерена доза провокация, дело на emasdream.com) може да се намери в следващите дни на доста от местата, където се предлага „Бял щърк“. Сред тях – KANAAL, Beera, 100beers, варненският „Averi Beers“.

WS

 

Advertisements