Вече не е изненада информацията, че от „Пивоварна 359“ ще пуснат своя нова бира „Диво пиво“ с лайка, индрише и шипка. Това беше обявено от тях още в края на януари. А сега вече настъпи време бутилките да бъдат отворени.
Първото, което тутакси прави впечатление, е етикетът. В него липсва досегашният ни стар познайник – мечокът. Но той няма да бъде оставен настрани. Просто спи зимен сън и сме в очакване на неговото завръщане.
А сегашният етикет също се превърна в част от визитката на тази бира и най-малкото ще се запечата в спомените с предисторията си, което не се случва често за етикетите. Това е победителят от конкурса, който изненадващо обявиха от „Пивоварна 359“ и спечели в респектираща конкуренция на още 27 проекта за етикет. Като предимството му беше буквално с едни гърди (и една точка) пред други два претендента.

DP3-1

 

Заради условията на анонимност при надпреварата, спечелилият автор стана известен едва сега. Това е нашият сънародник Иван Сааведра, който живее и работи в Мюнхен. Неговият авторски стил междувременно допада на хората в пивоварната и е твърде вероятно сътрудничеството да продължи при някоя следваща бира.
Но сега относно тази… Идеята от самото начало бе тя да бъде произведена по случай трети март. И това обяснява патриотичния етикет. Както и използването на тъкмо тези допълнителни съставки – бялата лайка, зеленото индрише и червената шипка. Те са подбирани внимателно с гарантиран произход и чистота. Тяхното присъствие, естествено, е символично и не можем да очакваме бирата да стои в чашата на пластове като трибагреник, подобно на коктейл. Но още при наливане (пивото е с бледожълт мътен цвят и образува добра, краткотрайна пяна) се усеща най-вече лайката в аромата, освен хмела. Бих си позволил съвета да си купите допълнителна бутилка. Едната да дегустирате сега, а другата да изчака около месец. Тогава лайката вероятно ще отстъпи назад, за сметка на някоя от другите съставки, която ще изпъква повече. Сега индришето е забележимо при постепенно затопляне на бирата от стайната температура. А шипката придава един леко кисел привкус към иначе умерено горчивия финал.
Предполагам, че основната критика към тази бира ще бъде, че е прекалено лека (4,5% алк, 10,4% плътност). Но трите допълнителни съставки имат фини аромати и вкус, които нямат такава доминираща сила и просто ще се „изгубят“, ако бирата е по-плътна. Затова я приемете такава – един експеримент, който олицетворява свободата на крафт бирата. И, в крайна сметка, една приятна почти лятна бира пред настъпването на пролетта и по-трайното затопляне.
Следва важният въпрос къде може да се намери новото „Диво пиво“. Предпремиерата му ще бъде утре вечер (2 март) след 19 ч. в столичния Brum Bar & Kitchen (ул. „Цар Самуил 33“). А на 3 март в бар Vitamin B ще е същинското представяне по време на организираната там вечер на българските крафт бири. Там, впрочем, сред всички любопитни предложения на крана за първи път ще има и наливно „Диво пиво“, макар и не новото, а познатият ни ейл.
След това третомартенската бира влиза в продажба в мрежите на 100beers, „Пивотека“ и „В света на бирата“. Към момента е ясно, че ще я има в Русе – в бирария „Тангра“, а вероятно и в „Хулиган“, както и се очаква във варненския „Авери Биърс“. Но поради интереса към нея количествата ще бъдат ограничени, тъй като от самата бира са произведени само 800 бройки. И това е част от концепцията на „Пивоварна 359“ да прави нестандартни варки по различни поводи, включително и национални празници. В този дух, в началото на май, по случай втората годишнина на пивоварната, се очаква още едно любопитно пиво, което също ще е еднократно издание. Ще има и ребрандиране на етикета на „Диво пиво HD“ (то сега е вече и с подобрена формула).
Сега обаче вниманието е насочено към тази бира, както и към следващата – „Диво пиво Weiss“, което се очаква до около един месец.

DP3

 

 

Advertisements