Наскоро споделих мнението си, че за домашна бира не бива само да се говори, а и да се опитва. По-често. Което е и начинът хората да се убедят лично, че могат и сами да си направят вкъщи натурално, нефилтрирано и непастьоризирано пиво с вкус, аромат, плътност и цвят по лични предпочитания.
Първото подобно събитие през 2016 г., на което можете да дегустирате какво си правят домашните пивовари, ще е на 13 март. Тогава в столичния бар за крафт бира KANAAL за втора поредна година ще се състои „Ден на домашната бира“.

kanaal
И ако на 8 февруари м.г. посетителите имаха интереса да се докоснат до бирата, направена в домашни условия, да видят що за чудо е това, сега те ще се запознаят и с разнообразието от стилове, които са постижими до всеки, който се ентусиазира по това хоби.
Ще има, включително и наливно – поне три вида различни стаутове (единият от тях млечен – с лактоза), Robust Porter, два вида амбър ейл, два вида раух бири (с пушен малц), белгийски блонд, мюних дънкел (тъмна пшенична), светъл ейл с див хмел, светъл ейл с американски хмелове, кьолш (типичен за Кьолн лагер  с много сух финал). Ще има експериментални бири, които ще бъдат изненада за посетителите. И, разбира се, глобалният стил – Индия пейл ейл (поне 5 вида, включително и ръжен). Майсторите, сред които има и една дама, са членове на сформирания наскоро Шопски клуб на домашния пивовар, който е под шапката на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ).
В добавка всеки от присъстващите участници, не само ще налее от бирите си, но и с охота ще сподели опита си как ги прави. И изобщо какво е нужно на всеки, който тепърва реши да се пробва, но още се опасява, че е много трудно. Е, вярвам, че на 13-ти на мнозина не само ще им е интересно в KANAAL, но и тази психологическа пречка относно притеснението ще падне.

ADPB

 

Advertisements