Вероятно вече сте попаднали на смущаващата информация на авторитетните немски издания „Фокус“, „Ди Велт“, „Дойче веле“ и „Шпигел“, според която Институтът по околната среда в Мюнхен е доказал наличието на опасния пестицид глифозат в 14 популярни марки бира. Предполага се, че той е попаднал в бирата с използваните суровини.
Според Световната здравна организация (СЗО), глифозат уврежда ДНК и „вероятно причинява рак“. В същото време е най-широко употребяваният пестицид в селското стопанство на Германия – 5400 тона годишно.
Засегнатите марки са Oettinger Pils, Franziskaner Weissbier, Erdinger Weissbier, Krombacher Pils, Veltins Pilsener, Warsteiner Pils, Bitburger Pils, Konig Pilsener, Radeberger Pilsner, Hasseroder Pils, Paulaner Weissbier, Jever, Beck`s Pils и Augustiner Helles. От тях само последната не се предлага масово на българския пазар, като Beck`s се произвежда от „Каменица“ по лиценз.
Резултатите показват, че най-високо съдържание на глифозат е в Hasseroder (29.74 микрограма на литър) при максимално допустима норма за водата от 0,1 микрограма на литър! Най-ниско присъствие на канцерогенния пестицид пък се забелязва в Augustiner Helles – 0,46 микрограма на литър, като и това количество надвишава нормата.
От Асоциацията на германските пивовари не отричат наличието на глифозат, но са категорични, че замереното съдържание не е опасно за здравето на потребителите. Цитиран е дори Германският институт за оценка на риска, според който, за да има негативен ефект, трябва човек да пие по 1000 литра на ден от тази бира.

От федерацията на фермерите в Германия пък отричат вина, като посочват, че имат забрана за директно използване на глифозат върху ечемика. Но не се изключва, че химикалът може да е пръскан върху обработваемата земя преди посяването.
„Всички бири, на които бяха направени проби, съдържаха пестицида глифозат. Налице е опасността германският Закон за чистотата на бирата от 1516 година да се превърне във фарс точно през 2016-а, когато навърши 500 години“, коментира на свой ред биоложката София Гутенбергер от Института по околната среда в Мюнхен.

hasseroder

 

Advertisements