Отличията за български домашни бири по международни конкурси вече не са новост и това е най-хубавата новина. На словашкия конкурс „Биела врана 2016“ трето място и отличие „Сребърна шишарка“ в категория „Ирландски червен ейл“ заслужи Йордан Ченков с неговата Bloody Muddy.

4enkov

 

Тук в почетната шестица попаднаха Николай Илов (5-и със Symargai – Red Gear) и Мартин Марчев (6-и с The Grainfather RED). А „Бронзова шишарка“ има Виктор Върбанов (10-и с Bear Blood). Ченков се представи добре и в категории „Biere de Garde“ – 6-о място с бира I Seek TIR, както и в „Руски имперски стаут“ – 8-о място и „Бронзова шишарка“ с Greek cRISis.
Струва си да се отбележи още 4-ото място и сребърно отличие на Петър Георгиев с HOP TROP в категория „Ръжен IPA“. Както и четвъртата позиция на Нако Наков с North France nights в стил „Biere de Garde“.
„Биела врана“ е един от традиционно силните конкурси за домашно пиво в Централна и Източна Европа, което прави още по-сладки българските постижения. Тази година нашите пивовари бяха в конкуренция с колеги от домакините Словакия, Полша, Хърватия, Чехия и Унгария.
И тук идва втората хубава новина. За да не останат само написани тези успехи, всеки от вас ще може да опита разнообразие от домашни бири и да оцени развитието на техните автори. Това ще се случи съвсем скоро, на 13 март, когато в столичния бар KANAAL ще се състои за втора поредна година „Ден на домашното пиво“. Подробности за това очаквайте до 10-ина дни в блога.

kanaal
Все повече хора у нас се увличат по хобито да си варят пиво вкъщи. Нещо, което е изключително популярно от години в Северна Америка, Европа и Австралия. От възможността да опитат да си направят своя собствена бира се осмеляват нови и нови ентусиасти всяка седмица. Според данни на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) бира за лично ползване се вари почти във всяка точка от страната. Най-много хора правят това в София – 170 души, следват Варна (35), Пловдив (21), Бургас (15), Сливен (10) и т.н.

ADPB
А третата новина? Тя е следствие на всичко това. Скоро ще настъпи моментът и за Четвъртия международен конкурс за домашно пиво. Като следствие на увеличаващия се интерес и усъвършенстването на уменията на домашните пивовари, събитието се очертава като най-голямото до момента у нас. То ще се състои на 16 април в столичния клуб „Терминал 1“ (ул. „Ангел Кънчев“ 1, бивш „Ескейп“). И ще падне голяма веселба. Само още мъничко търпение!

terminal1

 

Advertisements