Grimbergen е една от най-популярните абатски бири в света. Монасите започват да варят пиво в абатството Норбертин, Гримберген (Белгия), основано през 1128 г. През вековете то е разрушавано или разграбвано на два пъти и веднъж е изгоряло до основи от пожар. Затова и фениксът е на етикетите на тази бира – като символ на прераждането.
През 1958 г. пивоварна Maes предлага на монасите да популяризира техния продукт и интересът към пивото започва да расте с впечатляващи темпове. Дотолкова, че тя в момента се вари в две комерсиални пивоварни – Alken-Maes от Мехелен, която произвежда за Белгия и френската Kronenbourg, за останалия свят.
Сега с маркетинга на деветте различни вида бири извън Белгия и Холандия се грижи „Карлсберг“, откъдето взеха решение през 2016 г. да наложат по-масово Grimbergen в България. До момента абатското пиво можеше да се купи в специализираните магазини за бира, но вече ще е достъпно в цялата търговска мрежа, използвана от „Карлсберг България“.
„Вносът на Grimbergen е положителен знак за българския бирен пазар – той търпи развитие, също както и самият вкус на потребителите. Крафт предложенията печелят все повече масова популярност и се радваме, че „Карлсберг България“ ще може да предложи първокласна бира и за тази група от любители на пивото“, коментира Мариян Дочев, бранд мениджър на Grimbergen в „Карлсберг България“. От компанията цитираха и проучване на агенция Canadean, според което през 2014 г. Grimbergen e сред петте най-предпочитани специални бири в международен план и е най-бързо растящата марка в категорията на премиум предложенията от светъл ейл.
За начало в България ще се налага Grimbergen Blonde – златистият ейл с 6,7% алк., отличаващ се с плодови аромати (ананас, кайсия) и вкус на плодове, карамфил, мед.
Влизането на тази бира за по-масово предлагане (досега нишата бе заемана само от Leffe) може да се счете единствено като положителен ход, който ще помогне за допълнителното популяризиране на бирите, различни от лагерни в България.

А това е първата реклама на Grimbergen Blonde за България:

Grimbergen

 

Advertisements