По-точно отново е на мода. Защото антрополозите имат основания да смятат, че древните шумери и египтяни са си правили питие, първообраз на бира, и са използвали именно хляб като суровина за направата му.
През пролетта на миналата година един от основателите на белгийската пивоварна Brussels Beer Project – Себастиен Морван, съзрява за идеята да прави бира от хляб, след като разбира, че той съставлява 12% от изхвърлената храна в Белгия. Той изчислява, че около 30% от малца в една бира може да бъде заменен с около филия и половина хляб на бутилка. Така за варка от 4000 литра са нужни около 500 кг хляб. Разбира се, не се слагат директно нарязани филии, а хлябът се изсушава и смила фино. Резултатът е амбър ейлът Babylone (7%), който с основание може да очакваме в софийския бар KANAAL, където се предлагат и други бири на въпросната пивоварна.

babylone
Следващата индикация за генерирането на интерес към хляба у пивоварите идва от Великобритания, от компанията Hackney Brewery от източен Лондон. При тях идеята идва също, след като попадат на сходна статистика – домакинствата в Обединеното кралство изхвърлят около 24 млн. филии годишно. Това спонтанно довежда до разработването на бирата Toast Ale, която се появи на пазара в началото на тази седмица. Във всяка бутилка (цената е 3 паунда) има по една филия свеж ненужен хляб от пекарни, заведения за сандвичи и т.н.
„Това е някакъв начин да се бориш с глобалното изхвърляне на ненужна храна. За първи път видях този иновативен процес, в който се използва хляб, именно в Brussels Beer Project. И разбрах, че пивоварството може да превърне един колосален световен проблем във вкусно, пивко решение. Мечтая си обаче това ни бизнес начинание да има своя край. И той да настъпи в деня, когато вече няма да има изхвърлен хляб. Тогава Toast Ale няма повече да съществува“, коментира Тристрам Стюарт, основател на благотворителното движение срещу прахосването на храна Feedback и човекът, дал идеята за тази бира.
Джон Суейн от Hackney Brewery допълва: „Използвахме шанса да се присъединим към борбата на Feedback срещу изхвърлянето на храна. За нас, като пивовари, беше важно да създадем бира, която да има добър вкус и да е конкурентна на останалите крафт бири. Работихме усилено да имаме бира, която да не е само моментен хит, за който да се шуми малко и да бъде забравен, а да се пие постоянно, като оставя трайно впечатление.“ Преди варилния процес хлябът се стрива на галета, а за добрия вкус се използват още три вида малц, както и 4 вида хмел – Hallertau, Centennial, Cascade и Bramling Cross.
Любопитното е, че сред първите популярни почитатели на Toast Ale е световноизвестният кулинар Джейми Оливър, който често е критикуван, че прахосва огромни количества храна – тази, която приготвя за своите публични изяви.

toastale

 

Advertisements