Това беше изнесено като факт по време на Общото събрание на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ), което се проведе на 23 януари в София. Фактическият брой на домашните пивовари, които варят бира редовно пък е между 400 и 500 души. Асоциацията може да се похвали вече с 61 редовни членове. Във форума на АДПБ пък вече има над 1000 регистрирани участници. Бурното развитие на това хоби в България може да се илюстрира и с факта, че учредяването на асоциацията през март 2013 г. се осъществи от едва 13 души.

ADPB
Интересът като цяло към правенето на бира в домашни условия за лично ползване расте с бързи темпове, като част от укрепващата култура за консумиране на естествени храни и напитки, без консерванти или други изкуствени примеси. Домашното пивоварство дава изключително голяма възможност за вариации и експерименти, като резултатите обикновено очароват и майсторите, и  консуматорите.
Сред основните успехи за миналата година АДПБ отчете провеждането на Третия национален конкурс за домашна бира на 25 април, в който участваха над 120 бири (включително от Унгария, Полша, Словакия, Хърватия и Румъния). Конкурсът вече е един от разпознаваемите в Централна и Източна Европа. Но същото важи и за българското домашно пиво. През 2015 г. бяха записани първо място на конкурса „Биела врана 2015“ в Словакия (в категория California Common то бе спечелено от Йордан Ченков с La-La Lager); второ място на 4-ото хърватско първенство на домашните пивовери (в категория „Силни ейлове“ то бе спечелено от Темелко Пампов с RISk в стил руски имперски стаут); второ място на Националния конкурс за домашно пиво във Великобритания (в категория Европейски лагер то бе спечелено отново от Темелко Пампов с DoppelBeGeR в стил допелбок); трето място на силния международен конкурс в Будапеща (в категория Червен ирландски ейл то бе спечелено от Христо Цочев спечели с Irish Red).
Самият Темелко Пампов беше преизбран за Председател на УС на АДПБ с пълно мнозинство. А обстановката на столичния бар Il Mondo (в х-л „Рила“) стана още по-непосредствена с дегустирането на изключително разнообразие на домашни бири, направени и донесени от членовете.
Голямата новина на събранието бе, че тази година Четвъртият национален конкурс за домашно пиво ще се проведе на 16 април в столичния клуб „Терминал 1“ и ще бъде най-големият от всички досегашни – по мащаб и участници (с очакван още по-силен интерес от чужбина). Всички подробности ще бъдат обявени и в блога скоро, а засега ще бъдат разкрити само състезателните стилове: Вит бира, Хелес (светъл) бок, дункел (тъмен) бок, допелбок, айсбок, вайцен (пшеничен) бок, американски ИПА, раух (пушена) бира, Пиво „Гродзиские“, класическа пушена бира, специална пушена бира и експериментална бира.

Дори да не участвате, то може да опитате да си направите своя собствена бира и да й се насладите. Например така:

bro22

 

 

Advertisements