Извън изградения стереотип „тъмна бира – през зимата, светла – цяла година“, се оказва, че има и научна обосновка за увеличаващото се желание да консумираме тъмни стилове бира през студените месеци.
Оказва се, че през зимата нуждата от енергия за организма е по-осезаема. Което подсъзнателно води към избора на тъмни бири. Те са с по-висока хранителна стойност и калоричност от светлите стилове, съдържат и около 7% повече въглехидрати. Но пък умерената консумация на тъмни и червени бири действа термогенно и спомага за поддържане на телесната температура, а също и за балансирания режим на хранене през зимния сезон.
Тъмните видове бира са предпочитани през зимата и заради плътния си вкус и аромати на карамел, кафе, шоколад и т.н. Те пък се дължат на влагането на препечени и (или) опушени видове малц. Хранителните стойности на тъмното пиво са сравними с тези на същите количества прясно мляко или червено вино. В тъмните бири има по-голямо количество сухо вещество, достигащо до 21% и дори нагоре при някои марки. От Центъра по биология на храните имат и изследване, че традиционно произвежданото в страната тъмно лагерно пиво обичайно съдържа около 70 ккал на 100 мл., т.е. около 215 ккал за едно стандартно питие (0,33 l), докато в светлите бири те са между 40 и 50 ккал. на 100 мл.
В други проучвания, цитирани от Съюза на пивоварите в България се доказва също, че в тъмното пиво има по-високо съдържание на витамини, антиоксиданти, феноли и флаваноиди, в сравнение със светлото. Специално витамините от групата В не се синтезират в човешкия организъм и спадат към незаменимите, затова и се набавят само чрез консумация на подходящи храни и напитки.
Често допускани грешки при пиенето на тъмни бири е, че се поднасят твърде изстудени. Най-удачната температура за консумацията им е от 9 до около 14градуса, в зависимост от стила. Също така нерядко се наливат в неподходящи чаши, например за лагерна бира. За предпочитане е чашата да е тип „Пинта“ или Snifter, които спомагат за образуването на необходимата за стила пяна, а и подчертават букетите от аромати.
При бирите, които са изцяло с натурални съставки и са продукт на естествена ферментация, е хубаво да се избягва да се държат в отворена бутилка, тъй като се окисляват от кислорода и това влошава чувствително качествата им.

Snifter

 

Advertisements