Анонсът на тази нова бира гласи „Тъмната страна на Бял Щърк“, но тя категорично не се е предала на тъмните сили, а напротив – носи наслада и приятно чувство буквално до последната капка. И пикантна нотка, бих добавил. Защото именно тя прави разликата с досега познатите ни български крафт бири.
Влагането на люти чушлета в пивото не е новост в световен мащаб, но за България пионерът се оказа именно пивоварна „Бял щърк“ с новия шоколадов стаут. Който бих посочил като удара на сезона, но с претенциите да не бъде сезонна, а целогодишна бира. Защото ценителите, които вникват в духа и философията на различните стилове бира, все повече се увеличават, с което загърбват стереотипите, че „тъмна бира“ (грубо казано) в България се пие само през зимата.
Този стаут (на цвят черен като нощта) е подготвян внимателно и от дълго време. Собственикът на компанията Карел Роел сподели, че за да се получи настоящият краен продукт, са правени 5 пробни варки за усъвършенстване на вкуса и намиране на точния баланс. В крайна сметка използваните 5 вида малц (сред тях ечемичен, ръжен и овес) са се „намерили“ и предават на бирата нужна плътност, но и мекота. Вкусът на шоколад пък не е единствено от тъмния препечен малц, но и от вложеното какао, от Швейцария. И най-накрая – лютите чушлета, от сортове Чипотъл и Хабанеро. Те не са така доминиращи, като „звяра“ Mikkeller Texas Ranger, да речем. В „Щърк“-а лютото е по-скоро като „гарнитура“ към тази многопластова бира. Чушлетата се усещат най-пълноценно при температура на наливане около 12-14 градуса. Тогава изпъква по-добре и какаото.
Вкусът е дотолкова премерен, че на почитателите на лютото, по време на официалното представяне вчера в бар KANAAL    , беше предлагана допълнителна доза, която успя да превърне „Щърк“-а действително в огнедишащ змей. Но пък потушаването на огъня бе поверено в ръцете на Chilli Hills Street Kitchen и техните разкошни гурме бургери. Точно от фермата Chilli Hills в село Кокаляне излизат и лютите чушлета в този стаут. С тях от „Бял щърк“ целенасочено е търсена „българската следа“ в бирата. А и на етикета (много интересна арт работа на J.Pank) е подчертано, че рецептата е създадена в България.
Самата бира е сварена в холандската пивоварна Anders!, което е първи опит там от страна на „Бял щърк“. Иначе класическият „Щърк“ ще продължи да се вари в белгийската Gulden Spoor, докато не бъде завършена пивоварната в България.
Какво още за стаута на „Бял щърк“? Той е с данни 7,3% алк, 18% плътност, използваният хмел е Fuggles и може да се намери (засега само в бутилки) навсякъде, където се предлага и досега „Щърк“. И ще е първата от няколкото нови бири на пивоварната тази година. Чудесно начало, постилащо към очаквания за подобаващо продължение.

dstork

 

Advertisements