В приятния за сетивата и леко притеснителен за джоба мощен поток от нови и нови бири на българския пазар се появи една, която не бива да бъде подмината с лека ръка. Става въпрос за Samuel Adams Boston Lager, която има своя исторически принос за развитието на бирената революция в световен мащаб. Без преувеличение.

Samuel Adams - Boston Lager
Представена за първи път през 1985 г. от основателя на Samuel Adams – Джим Кох, само три месеца по-късно тя печели приза „Най-добра бира на Америка“ на Големия щатски бирен фестивал. С което преобръща представите за лагерни бири и фокусира вниманието върху крафт пивоварните. Кох залага на простичка, но ефективна формула – възражда рецепта от архивите на своята фамилия, в която е имало и германски пивовари. За да създаде лагер с отлична плътност, вкус и аромат, който е противовес на тогавашните (и сегашни) разводнени и безлични американски лагери. И да върне пивоварството към неговите корени.
От първия път, в който опитах Boston Lager, си казах, че това е за мен е като еталон на лагерна бира, на който могат да съперничат само няколко чешки класики. С богат малцов аромат, в който се усещат и благородните германски хмелове Hallertau Mittelfruh и Tettnanger. С вкус, в който е достатъчно наситен на малц, карамел и с приятно нагарчащ финал с флорални и цитрусови нотки, за което спомага и революционното навремето за лагерно пиво сухо охмеляване с Hallertau. Точният баланс на бирата (4,9% алк), съчетан с приятния бистър амбърен цвят, типичен за стила Амбър/Виена лагер, допълват картината на тази чудесна бира. Тя действително внася промени в бирените предпочитания на значителен процент от американците, които я обожават за ежедневна консумация. Неслучайно от години се носят анекдотични примери как Samuel Adams Boston Lager е най-бързо изчезващата бира от рафтовете по 4 юли. И това не е само, защото е именувана на героя от американската история Самюъл Адамс.
Сега тази бира вече е налична и в България, благодарение на „Пивотека“. От тази бирена компания внесоха и три бири на друга пивоварна, която оставя своя отпечатък върху развитието на бирената култура – Anchor от Сан Франциско. През 1975 г. тя става първата, която дръзва да предложи ейл със сухо охмеляване и така Liberty Ale служи за вдъхновение на стотици последващи микропивоварни. Интересното е, че едва през 2014 г. от Anchor решават да пуснат свой Индийски светъл ейл (IPA), който междувременно е станал най-хитовият стил в Щатите, а и по света. В духа на традициите на пивоварната той е класически издържан според стила си: с изобилие от горчивина и аромати, благодарение на хмелове Cascade, Bravo, Apollo, както и на 5 хмела при сухо охмеляване (Cascade, Apollo, Citra, Nelson Sauvin и Haas Experimental №431). Истински освежаващ цитрусов букет – идеален пример при практическо разработване на тема „Що е американска IPA“.

Anchor_IPA
Освен Anchor IPA, от „Пивотека“ възобновяват вноса на Porter и Breckle’s Brown, също два много добри продукта на американската крафт бирена сцена с оценки в Ratebeer съответно 99/100 за портъра и 87/100 за кафевият ейл. Оценки, които достатъчно красноречиво говорят за качеството на бирите. Всички те, както и Boston Lager, могат да бъдат купени или поръчани през 100beers.
Това не са единствените новини около „Пивотека“, която от следващата седмица ще открие и свой бирен щанд. Той ще се намира в The Egg bar (на ул. „Лом“ 1, зад гърба на централата на „Булбанк“ на площад „Света Неделя“). Тук е мястото да се кажат хубави думи за въпросния бар, който с богатото си и разнообразно бирено меню постепенно се превърна в едно от предпочитаните места за ценителите. В The Egg bar не само ще има всички бири от портфолиото на „Пивотека“, но и те ще се продават за вкъщи на цените от сайта. През самия сайт пък ще може до няколко дни отново да се правят поръчки за доставка по домовете с калкулирана крайна цена (с включени куриерски услуги). Там пак ще има бири на холандската Emelisse, очакват се и две предложения на друга пивоварна от Ниската земя – Kees (барли уайн и експортен портер). А от няколко дни са налични и бирите на шотландската Innis and Gunn, отлежавали в дъбови бъчви.
„Пивотека“ също така предлагат и дистрибутират почти всички български крафт бири – „Гларус“, „Диво пиво“, „Blek Pine“, „Ах! Бирена работилница“ и „Айляк“, с което дават своя съществен принос за тяхното постепенно популяризиране.

 

Advertisements