От близо 3 месеца почитателите на хубавата бира разпространяват помежду си новината, че бира Luc`s се предлага вече не само в Трявна и по няколко заведения на морето, но и в София. Бирария „Люкс“ официално отвори на 1 октомври в Студентски град в блок 34 Б, на мястото на бившия „Бар на края на вселената“.
Заведението ярко се откроява на фона на околната хаотична шарения със стилния си външен вид, а и интериор. Това явно респектира студентите, които още не се осмеляват често да посещават „Люкс“ (друга причина е, че те търсят предимно барове с твърд алкохол). Но пък специално заради варената в Трявна нефилтрирана и непастьоризирана бира идват клиенти от останалата част на София. Предстоящите празници са един добър повод да видите мястото и опитате пивото. Ще се работи постоянно от 11 ч. сутринта до 24 ч., без Бъдни вечер и 31 декември.
В „Люкс“ е достатъчно просторно, като разположението на масите дава възможност за събиране на големи компании, но и за уединение. Има и голям кръгъл бар, на който да поседнеш за една-две бързи бири. На стените около входа след влизане може да се видят снимки от Белгия. Следват такива от Трявна и от пивоварната, както и намигвания към прочути художници с вмъкване на чаши бири в репродукции на техни шедьоври.
Белгия заема ключово място в историята на Luc`s – проектът за пивоварната е белгийска инвестиция, технологията на производство и голяма част от суровините са също от Белгия. Неслучайно бутилираната бира, която се предлага вътре е отново белгийска. Но вниманието все пак е към четирите разновидности на Luc`s – златисто и приятно горчиво „Светло“, по-малцово „Кехлибарено/Амбър“, прочутата вече „Тъмно“ (с чубрица) и интересната „Плодова“ (в момента е с вишни, но плодовете се менят според сезона).
За тези, които за пръв път ще опитат тревненската бира, най-добре е да си поръчат стилен дегустационен сет от четирите вида, към който има комплимент за по-качествено възприемане на пивото – кашкавал и ядки. Така ще добият възможно най-пълно впечатление.
Плюс е също възможността да се взема и бира за вкъщи, но личният ми съвет е след това тя да се консумира още същата вечер, за да бъдат максимално съхранени качествата й. Иначе свежестта на Luc`s се гарантира от редовните доставки от Трявна.
И тъй като бирата върви с качествена храна, то в менюто има няколко наистина интересни предложения. Най-силен е интересът към пържените картофи по канадски във варианти с пилешко, бекон или гъби, които обаче носят името „Путин“. Задължителните наденички са също много приятни, сред най-поръчваните е и начосът, а при десертите си струва да се отбележи шоколадовото суфле, което чудесно се съчетава с плодовата бира. Минималистична, но доста удачна е селекцията от сирена – козе, овче, синьо, интересна е и тортата от сирена. От „Люкс“ споделиха пред блога, че имат обедно меню и дори предлагат доставка доставка на храна до околните блокове.
Допадна ми и това, че е помислено за тези, които не обичат бира или трудно биха пили повече от една. Тук е на помощ селекцията от вина и печеното и смляно на място зелено кафе.
„Не стреляйте по пианиста“, когато прочетете табелите наоколо „Снек-бар „Люкс“ – такова е било изискването на съответните държавни органи. Бирарията може и да не бъде открита веднага, още повече, ако човек не е запознат със Студентски град. Но се чакат съвсем скоро съответните разрешителни, за да бъдат поставени табели, които да указват още от главните улици „Йордан Йосифов“ и „Акад. Борис Стефанов“. Засега и Bgmaps е добър помощник. А ако не ви се ходи дотам с кола, то от спирка „Детски дом“ на автобуси 94 и 280 пеш се стига за около 3-4 минути. За тези, които са ходили вече до бирария „Трявна“, това е удобно наличие на това пиво в София, а за всички останали – повод да се запалят за посещение до самата пивоварна.
Ужасно заведение,никога повече няма да го посетя. Прехвалената им плодова бира консумирах, но уви вкусът и беше като на вкисната бира. И другите три вида не си струват цената,дори я поднесоха без пяна. Нищо интересно не предлагат и като храна. По приятно е да се посети клуб 35,поне обслужването е на ниво .
Здравейте. Много е възможно да се е случила лоша партида от плодовата. При посещението ми и четирите бири бяха на ниво – пяна, плътност, вкус. Както и въпросните картофи по канадски. Иначе не бих си позволил да кажа добри думи за тях.
Пил съм на място в Трявна и 4-те вида и бяха прекрасни. Толкова бяхме впечатлени, че още същата вечер си поръчахме 2 литра за в хотела, но не стигнаха до там, а ги изпихме направо под моста на Кольо Фичето, след като вече бях изпил литър и половина.
За София си взехме 6 литра като особено внимавахме да поддържаме ниска температура с климатика за да не се развалят. На следващият ден след прибирането ни в София отворихме една част от партидата. За мое учудване вкусът беше започнал да се променя. Пак бяха вкусни, но си личеше че дрождите не са живи вече. За мое нещастие установих че тази бира е много нетрайна и буквално трябва да се консумира веднага след наливане от ферментаторите.
Посетихме с жена ми и LUC’s в Студентски град за да затвърдим впечатлението. Бирата там беше бледа сянка на това което може да се пие в ресторанта-пивоварна в Трявна. Беше блудкава, безвкусна, цялата живост беше изчезнала. С огромно съжаление трябва да призная че тази бира трябва да се пие на място в Трявна, но не и в София. Не бих повторил, освен ако LUC’s не отворят микро-пивоварна и в София.
Бирата е на ниво. Амбъра ми хареса най-много – плътен печен малц, от който отразих няколко големи. Определено ще се върна за да наблегна и на тъмното. Само се надявам да не е пак толкова пусто и студено вътре. Кухнята е ок, цените също. Жалко само, че се намира в това гето…
Преди няколко дни с група колеги решихме да посетим бирарията в София.
Обстановката е приятна, макар че посещаемостта е слаба.
Обслужването беше на ниво, но би трябвало да се очаква, предвид че само две маси бяха заети.
Бирата не ме очарова, с изключение на тъмното с чубрица, но смятам ме основният проблем на заведението е кухнята:
– Пържените картофи (включая и тези по канадски) са замразени от пакет, а с малко усилия могат да предлагат домашно обелени и приготвени пържени картофи.
– Козето сирене беше престояло в хладилника и се беше втвърдило.
– Наденичките не са особено вкусни и могат да се намерят в хладилните витрини ба всяка една хранителна верига
– Същото важи и за суджука на скара
– До десерт така и не стихнахме предвид основните ястия..
Предвид че това е бирария, не видях нито едно типично германско или белгийско мезе за бира.
В общи линии обстановката е приятна, обслужването е ОК, бирата (наливната) не е нищо особено, но кухнята е нещото над което трябва да се поработи, за могат да привлекът повече посетители.
За сега не смятам да повтарям визитата в биратия Люкс.
Копирам отново текста с няколко граматически корекци:
„Преди няколко дни с група колеги решихме да посетим бирарията в София.
Обстановката е приятна, макар че посещаемостта е слаба.
Обслужването беше на ниво, но би трябвало да се очаква, предвид че само две маси бяха заети.
Бирата не ме очарова, с изключение на тъмното с чубрица, но смятам че основният проблем на заведението е кухнята:
– Пържените картофи (включая и тези по канадски) са замразени от пакет, а с малко усилия могат да предлагат домашно обелени и приготвени пържени картофи.
– Козето сирене беше престояло в хладилника и се беше втвърдило.
– Наденичките не са особено вкусни и могат да се намерят в хладилните витрини на всяка една хранителна верига
– Същото важи и за суджука на скара
– До десерт така и не стихнахме предвид основните ястия..
Предвид че това е бирария, не видях нито едно типично германско или белгийско мезе за бира.
В общи линии обстановката е приятна, обслужването е ОК, бирата (наливната) не е нищо особено, но кухнята е нещото над което трябва да се поработи, за могат да привлекат повече посетители.
За сега не смятам да повтарям визитата в бирария Люкс.“
Бихме много път да дойдем и заведението не работеше без никакво обяснение, въпреки написаното работно време 11:00-24:00. НИКОГА ПОВЕЧЕ няма да се излъжа да дойда.
Посетих заведението и определено ми хареса. Обстановката беше приятна, обслужването добро. Момичето на бара ни изчака, въпреки че работното време беше минало. Храната беше вкусна, а бирата на заведението (такава поръчах 🙂 ми се стори много приятна и интересна. Поинтересувах се каква е в нета и стигнах до тук.
Благодаря за приятната обстановка
Поздрави:
К.Попов