От близо 3 месеца почитателите на хубавата бира разпространяват помежду си новината, че бира Luc`s се предлага вече не само в Трявна и по няколко заведения на морето, но и в София. Бирария „Люкс“ официално отвори на 1 октомври в Студентски град в блок 34 Б, на мястото на бившия „Бар на края на вселената“.

lucs1
Заведението ярко се откроява на фона на околната хаотична шарения със стилния си външен вид, а и интериор. Това явно респектира студентите, които още не се осмеляват често да посещават „Люкс“ (друга причина е, че те търсят предимно барове с твърд алкохол). Но пък специално заради варената в Трявна нефилтрирана и непастьоризирана бира идват клиенти от останалата част на София. Предстоящите празници са един добър повод да видите мястото и опитате пивото. Ще се работи постоянно от 11 ч. сутринта до 24 ч., без Бъдни вечер и 31 декември.
В „Люкс“ е достатъчно просторно, като разположението на масите дава възможност за събиране на големи компании, но и за уединение. Има и голям кръгъл бар, на който да поседнеш за една-две бързи бири. На стените около входа след влизане може да се видят снимки от Белгия. Следват такива от Трявна и от пивоварната, както и намигвания към прочути художници с вмъкване на чаши бири в репродукции на техни шедьоври.
Белгия заема ключово място в историята на Luc`s – проектът за пивоварната е белгийска инвестиция, технологията на производство и голяма част от суровините са също от Белгия. Неслучайно бутилираната бира, която се предлага вътре е отново белгийска. Но вниманието все пак е към четирите разновидности на Luc`s – златисто и приятно горчиво „Светло“, по-малцово „Кехлибарено/Амбър“, прочутата вече „Тъмно“ (с чубрица) и интересната „Плодова“ (в момента е с вишни, но плодовете се менят според сезона).
За тези, които за пръв път ще опитат тревненската бира, най-добре е да си поръчат стилен дегустационен сет от четирите вида, към който има комплимент за по-качествено възприемане на пивото – кашкавал и ядки. Така ще добият възможно най-пълно впечатление.

lucs

 

Плюс е също възможността да се взема и бира за вкъщи, но личният ми съвет е след това тя да се консумира още същата вечер, за да бъдат максимално съхранени качествата й. Иначе свежестта на Luc`s се гарантира от редовните доставки от Трявна.
И тъй като бирата върви с качествена храна, то в менюто има няколко наистина интересни предложения. Най-силен е интересът към пържените картофи по канадски във варианти с пилешко, бекон или гъби, които обаче носят името „Путин“. Задължителните наденички са също много приятни, сред най-поръчваните е и начосът, а при десертите си струва да се отбележи шоколадовото суфле, което чудесно се съчетава с плодовата бира. Минималистична, но доста удачна е селекцията от сирена – козе, овче, синьо, интересна е и тортата от сирена. От „Люкс“ споделиха пред блога, че имат обедно меню и дори предлагат доставка доставка на храна до околните блокове.
Допадна ми и това, че е помислено за тези, които не обичат бира или трудно биха пили повече от една. Тук е на помощ селекцията от вина и печеното и смляно на място зелено кафе.
„Не стреляйте по пианиста“, когато прочетете табелите наоколо „Снек-бар „Люкс“ – такова е било изискването на съответните държавни органи. Бирарията може и да не бъде открита веднага, още повече, ако човек не е запознат със Студентски град. Но се чакат съвсем скоро съответните разрешителни, за да бъдат поставени табели, които да указват още от главните улици „Йордан Йосифов“ и „Акад. Борис Стефанов“. Засега и Bgmaps е добър помощник. А ако не ви се ходи дотам с кола, то от спирка „Детски дом“ на автобуси 94 и 280 пеш се стига за около 3-4 минути. За тези, които са ходили вече до бирария „Трявна“, това е удобно наличие на това пиво в София, а за всички останали – повод да се запалят за посещение до самата пивоварна.

 

Реклами