Краят на годината е и време за обобщения. Затова възникна идея да се посочат най-приятните бирени изненади за 2015 г. Това обяснява и отсъствието на доста бири и заведения, които са ни известни от преди януари т.г. Целта не е да има сърдити и обидени, а поощрени за добрите бири и стимул за останалите за догодина. Затова и някъде има повече от един номиниран. Категориите са максимално сбити, но при наличие на още по-голямо разнообразие догодина, живот и здраве, ще бъдат разширени. Правя и уточнението, че IPA е отделен от ейла, защото това е и единственият стил (извън лагера) с повече представени бири – три за момента. За да има максимална обективност, решението дойде от само себе си – своето мнение дадоха всички, които редовно пишат за бира и имат поглед върху случващото се. Така пред вас са подрежданията на Людмил Фотев („Езикът на бирата“), Николай Дочев и Иво Николов („Бирена религия“), beer2beer.org, Тихомир Стоев („Моите бири“) и Свилен Кириловски (Bforbeer).

И така – обобщеният избор от гласовете на всички:
Лагер – „Алмус червено“, подгласник „Ломско Лукс“ с 2 гласа
Пшенично – „Столично вайс“
Портър/Стаут – „Blek Pine“
IPA – „Blek Pine“, подгласник „Айляк“ (с 3 втори места и едно първо)
ейл – „Диво пиво червен ейл“, подгласник „Гларус Dubbel“ (два гласа). Останалите са с по един.
бар – „Vitamin B“
магазин – „Beera“ и „Авери“ (Варна)
издънка – царевичния грис в преобладаващата част от лагерните бири

Следва детайлна разбивка:
Людмил Фотев („Езикът на бирата“)
Лагер: „Ломско лукс“, „Алмус Червено“ и „Алмус Тъмно“ – добро връщане към старите традиции с натурални съставки и оптимално отношение качество-цена. Минус – стъклата за еднократна употреба и ръждата при продължително стоене в хладилник на винтовите капачки.
Пшенично: „Столично Вайс“, въпреки че се вари извън България и редизайнато предлага по-малко количество за същите пари. Минус – стъклата за еднократна употреба
Ейл/Дабъл – „Гларус Dubbel“. При прохладна стайна температура изключителен баланс на прилично тяло и упойващ дълъг послевкус.
IPA – „Blek Pine“ и до известна степен „Айляк“ (липса на изненада във вкуса, несъответствие с претенцията сешън, осъзнато от автора)
Портър/Стаут – „Blek Pine“, определено най-доброто тяло, неуловим сгряващ алкохол с бонус ароматен хмел
Вирална кампания – „Загорка Ретро“
Творчески дизайн – всички нови крафт, особено „Ах!“, „Айляк“ и „Blek Pine“
Бар – „Vitamin B“
Магазин – „Beera“
Издънка – „Каменица свежо“
Събитие – присъствието на Председателя на Съюза на пивоварите в България на Деня на домашната бира и на мениджъри от Molson Coors на „Деня на българската крафт-бира“

Бирена религия – Николай Дочев/Иво Николов
Лагер – „Алмус Червено“
Пшенично – „Столично вайс“
Стаут/Портър – „Blek Pine“
IPA – тук приятните изненади са две: „Blek Pine“ и „Айляк“
Ейл – „Гларус Special English Ale“ заради подобрения вкус в бутилирания вариант. И „Диво пиво – червен ейл“.
Издънка – наличието на царевичен грис в голяма част от масовите лагерни бири
Бар – тук с негативно мнение към повечето заведения (специално в Русе), заради начина за наливане на бира, при който почти 1/3 от чашата е с пяна. Това се прави в ущърб на клиента. Не е само заради 20-те милилитра повече или по-малко, а и заради естетическия вид на налятата бира.
Магазин – „Авери“, Варна

Тихомир Стоев („Моите Бири“)
Лагер – „Алмус Червено“ – приятна и добре балансирана бира която напълно запълва дупката освободена от „Шуменско Червено“ преди толкова години.
Пшенично – „Столично вайс“ – при почти никакава конкуренция от „Загорка“ се опитаха да задържат интереса ни с нов дизайн на „Столично“, който макар и с намален грамаж събуди интерес в хората.
Стаут/Портър – „Blek Pine“ – безапелацонионен №1
IPA – „Айляк“, с подгласник „Blek Pine“ – Айляк заслужават едно рамо, макар че не отговорят на стандарта сесийна бира. Дълго се чудех дали Blek Pine да са №1 сред приятните изненади, разликата е толкова крехка, че дори е илюзорна, и двете бири са наистина добри.
Ейл – „Ах! 3 – Български пейл ейл“ и „Диво пиво червен ейл“
Бар – „Vitamin B“
Магазин – „100beers“
Издънка – наличието на царевичен грис в повечето масови лагерни бири, липсата на „Айляк“ в деня на официалния старт

beer2beer.org
лагер – „Алмус червено“
пшенично – „Столично вайс“
пейл ейл – силно охмеленият наливен „Бял щърк“
IPA – „Blek pine“
porter/stout – „Гларус портър“
бар – „Vitamin B“
магазин – новооткритият „Beera“
издънка – царевичен грис във все повече лагерни бири

Свилен Кириловски (Bforbeer)
Лагер: „Ломско лукс“ и „Алмус Червено“ – първата навява приятни сантименти към „светлото пиво“ от близкото минало, а „Червено“-то е смел и приятен опит на българския пазар, където досега нишата заемаше само „Старопрамен Гранат“. За минус също смятам проблемът с капачките и ръждата, но вярвам, че ще бъде отстранен
Пшенично: „Столично Вайс“. Най-вече заради преминаването към стъклена бутилка и въпреки факта, че не се вари в България.
Ейл/Дабъл – „Диво пиво – червен ейл“. Зарадва ме с чудесен баланс и аромати на карамел, мед и леки кафеени и опушени нотки. И „Гларус Dubbel“, което е един добър опит, с долавящи се белгийска мая и кенди, но с пожелание следващите партиди да са с леко по-плътно тяло и по-малко горчивина.
IPA – „Blek Pine“ определено. Според мен, ще получава комплименти и извън България. И също добри думи за „Айляк“, макар с 6% алк. да не отговаря на описанието сесийна бира (те са до 5%). И въпреки този детайл – много интересно начало за тази пивоварна.
Портър/Стаут – „Blek Pine“, един добър пример за стила стаут.
Бар – стартът на „Vitamin B“
Магазин – мощно финално включване на Beera. И „Авери“, Варна – заради несекващата креативност от тяхна страна.
Издънка – „Каменица свежо“ (идеите на пивоварната трябва да са в посока, обратна на тази бира), както ивкарването на царевичен грис във все повече масови български бири.

Наздраве!

bira

 

 

Advertisements