Поезията в заглавието е напълно оправдана, когато човек влезе в новия магазин за крафт бира Beera. Направо не ти се иска да излезеш, честно. Така се почувствах и аз, когато го посетих за „по-подробен оглед“. Открива се лесно. Намира се на столичната улица „Христо Белчев“ 29, точно до вече известния ви Smuggler`s Dinner.
Предисторията на това място датира от няколко месеца. Тогава възниква идеята за съвместно начинание между Любомир Чонос (KANAAL), Ростислав Бакалов (100beers, Vitamin B) и Филип Уолш (Beers.bg) – т.е. все хора, които имат своя принос… съществен принос, за развитието на крафт бирената култура в България и за разнообразяването на пазара с нови и нови бири от цял свят. Те и преди са имали общи инициативи, но тази е най-сериозната.
Отговорът на въпроса „А какво ли би било, когато те тримата се обединят?“ е много приятен. И датира официално от 12 декември. Влизайки в магазина всеки уважаващ се beer hunter би се забравил вътре. Още от входа вляво те посрещат рафтове основно на белгийски и холандски бири. Не може да не се отбележи богатата селекция от De Molen и Kaapse, при това на съвсем разумни цени. Погледът с мъка се откъсва, за да продължи нататък. Където следват подборка на британските Fuller`s, Brewdog и The Black Sheep. Продължавайки по-надясно се стига до вече задължителния за подобен магазин рафт с български крафт бири. За да се стигне до дясната стена, където са подредени доволно количество Mikkeller и най-сетне – щедро американско крафт пиво за ежедневна продажба. Тук има поне 30-40 различни US бири, като може би най-сериозно са застъпени щатско-датската Evil Twin Brewing, The Lost Abbey и Rocket Brewing.
В допълнение на всичко това – селекция от чаши и подложки за колекционерите. Амбицията на основателите на Beera е да обновяват щандовете си често, така че си включете наминаване оттам по-често във вашия седмичен маршрут. Накратко – трудно би се намерил бирен стил, който да не е застъпен тук.
Що се отнася до името на магазина, то е… думата „бира“, съчетание между английски и български. И символизира не само общото начинание между двама българи и англичанин, но и все по-голямата достъпност на западната крафт култура на нашия бирен пазар.

beera1

Снимка: Facebook/Beera

Реклами