„Всички заедно“ е едно позахабено от употреба клише, но ми се иска точно то да бъде мотото за втория „Ден на българската крафт бира“, който ще се случи тази неделя (13 декември) между 13 и 19 ч. в KANAAL. На едно място да се съберат всички производители на т.нар. занаятчийска бира. Малките и средни независими пивоварни, които са решили в труден период за страната да покажат, че има разнообразие от бири и то може да се предлага от български производители.
Такова ни беше желанието с Любомир Чонос, собственикът на KANAAL, когато през есента на 2014 г. решихме да организираме първото събитие. Да съберем на едно място всички, за да ги видят всички почитатели на крафт бирата. Да си поговорят с тях, да научат новини, да споделят впечатления. Но и не само това – да покажат тези пивовари, че имат добри отношения помежду си, че между тях няма конкуренция, а напротив – имат обща мисия да повишат бирената култура на потребителите, да ги направят по-претенциозни към това какво си сипват в чашите.
Лично аз, а надявам се и вие, с удоволствие ще се видите отново с нашите приятели от пивоварна „Трявна“ и ще опитате от тяхната Luc`s (включително и тази с чубрица), ще разберете и къде се предлага вече в София. Ще ми е забавно отново да попия от позитивизма на вечно емоционалните Александър и Ники – собствениците на „Диво пиво“. Да си побъбря с приятната компания на хората от „Гларус“, които винаги, ама винаги са готови да извадят от ръкава следваща новина около техните бири. Карел Роел от „Бял щърк“ е обещал изненада на наливна инсталация и му вярвам – той също работи много сериозно за развитието на компанията си и го уважавам за това.
От „Ах! Бирена работилница“ имат да показват и разказват за нови бири и нови рецепти. Гответе се за опитване и слушане. И още един приятен момент – присъединяването на нови участници тази година в лицето на „Айляк“ (виждам, че набързо техният IPA успя да спечели почитатели), както и Blek Pine (внимание – лично двамата пивовари и собственици ще са там, а около Боби и Митко винаги е горещо, забавно и пивко).
Както е видно – очертават се много позитивни срещи. Надявам се такъв да бъде и следобедът ви в неделя в KANAAL. Събитието ще бъде с вход – 6 лв., срещу които се получават чаша за дегустация и три дегустационни жетона. След това талоните ще са по 2 лв., а на бара, специално за този ден, българските бутилки ще бъдат на специална цена – за консумиране на място и за вкъщи.
Не се учудвайте от системата с жетони. Все по-ясно се очертава, че почти всички следващи големи бирени събития, които се подготвят за 2016 г., поне в София, ще се провеждат на жетонен принцип. Така, както се случва на аналогични фестивали в Европа, където тази система на разплащане е утвърдена отдавна.
И да – доведете и приятели, които тепърва навлизат в необозримия свят на занаятчийската бира. Мисля, че ще бъдат впечатлени да видят лично хората, които правят бирата в чашата им и ще могат да обогатят значително познанията си що е то крафт пиво. При това българско.

kanaal2

Дизайн: Софрони Милев (www.greight.net)

 

Advertisements