България се нарежда на 14-то място по потребление на бира в Европа с консумирани 5,230 млн. хектолитра пиво през 2014 г. Страната ни е на същото място и по консумация на глава от населението годишно – 72 литра бира. По този показател България е на една позиция с Белгия. Друг е въпросът, че белгийците са единствените в света, които консумират повече ейлово пиво, отколкото лагерно.
Иначе първенци по пиене на бира на глава от населението остават чехите със 144 литра на човек годишно. Следват Германия (107 литра) и Австрия (104 литра). Данните са от актуалния доклад на браншовата организация Пивоварите на Европа, предоставящ информация за състоянието на сектора през 2014 г.
И още един показател – България е на 17-о място по по обем производство на бира с 4,9 млн. хектолитра. Първото място тук е за Германия (95,3 млн. хектолитра), като в тройката са още Великобритания и Полша. Тук Чехия и Белгия са съответно на 6 и 7-о място.
Като цяло се забелязва тенденция на възстановяване на пивоварния бранш на континента след икономическата криза през 2008 и 2009 г. Отделно има и повишаване на интереса на консуматорите към бирата, като принос за това има и революцията във вкуса, която извърши крафт бирата. В резултат на това в Европа само през миналата година са открити над 700 нови пивоварни, което е с 12% повече от 2013 г. и двойно спрямо 2009 г. Лидер по брой пивоварни в Европа вече е Великобритания – 1700, следва Германия (1352), Франция (663), а България заема 25-то място с 16 пивоварни към края на 2014 г.
„Според последното национално представително проучване на агенция IPSOS България от октомври т.г. все повече нараства броят на консуматорите, които оценяват пивото като напълно натурална напитка. Над 33% от пълнолетните граждани на възраст между 18 и 69 години смятат, че при умерена консумация бирата може да бъде част от здравословния и балансиран начин на живот, а 36% приемат пивото като „подходяща напитка за тях“. Факт е също, че дори през хладните есенни месеци близо 50% от пълнолетното население консумира бира поне веднъж седмично“, заяви изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.
Според цитираното от нея проучване, че през бира най-често се консумира в София, Варна, Плевен и Монтана, като най-големите почитатели на бирата са на възраст между 30 и 49 г.

bira

 

Реклами