Утрешният ден – 1 декември, ще трябва да бъде маркиран специално на бирения календар, защото бележи официалния старт на още една българска крафт пивоварна – „Айляк“. Началото ще бъде дадено по време на събитието „Дни на предизвикателствата 2015“ (1-3 декември) в зала 3 на НДК. Там със сигурност може да откриете новата българска крафт бира, както и на афтърпартито в четвъртък от 22 ч. в столичния клуб „Mixtape 5“ при вход свободен.
Казвам официалния старт, защото имиджовото представяне на „Айляк“ започна още в началото на годината – със събития и чрез „Фейсбук“. И така постепенно се генерира интерес към този проект, зад който стои ентусиазмът на двама души – Георги Христов и приятелката му Пламена (която е и основният вдъхновител – всяко начинание има нужда от подобна муза). Предварителната рекламна кампания, ако можем да я наречем така, се оказва успешна. Това до голяма степен се дължи на уменията на Жоро като финансов анализатор – какъвто той се определя вече в минало време, понеже сега мислите и енергията му са насочени изцяло към новото му амплоа на крафт пивовар.
„Айляк“ е още един пример как идеята може да се развие учудващо бързо при условия на повсеместни оплаквания от дефицит на предприемачески идеи в България. Жоро и Пламена се впечатляват от „Бял щърк“ по време на фестивала Rtm+beer 2013. Че е българска бира, различна от мейнстрийма. Двамата се запалват по идеята за домашно пивоварство, започват усилено на четат специализирана литература. Като стимул идват и първите поощрения от познати и… така постепенно се оформя идеята за „Айляк“. Защо точно такова име? Не само от симпатии към Пловдив, но най-вече заради неописуемо прекрасното усещане да се намираш в такова благоразположение на духа. Да си свободен да усещаш, ащо щеш – да правиш и пиеш наистина хубава бира. Иначе в Пловдив на 10 декември ще има специално представяне на „айляшкото пиво“ в бар „Котка и мишка“. А на 13-ти следва дебютно участие в „Деня на българската крафт бира“ в KANAAL.
„Айляк“ за момента се вари в чужбина, в гръцката пивоварна Siris, която навлезе преди месеци и на българския пазар с четирите разновидности на Voreya. Прибягването до чужди мощности е масова практика в крафт пивоварството в световен мащаб и се нарича Gypsy brewing. На Жоро са му нужни няколко месеца и усилена комуникация, докато спре избора си на пивоварната в Серес. Имало е варианти за Сърбия, Белгия, Унгария, Австрия… В плановете му обаче влиза, разбира се, и изграждане и лицензиране на пивоварна у нас.
Но към момента той се е съсредоточил към старта. Който ще бъде с бира в стил Индия пейл ейл (IPA), така нашумял по света и предизвикващ сетивата с характерен цитрусов аромат и вкус, както и солидна горчивина. Специално при „Айляк“ горчивината е 40 IBU (абревиатурата е международната скала за единици горчивина в бирата). След редица експерименти с хмелове, за начало е избран Mosaic. Като при това пивото е щедро охмелено – по думите на Жоро, в първата варка са използвани количества предвидени отначало за около две варки. Но така пък може да се подчертаят достатъчно добре характеристиките на Mosaic.
Прави впечатление, че на етикета е отбелязано, че това е сесийна IPA, което предполага да е до 5% алк., но всъщност е 6%. Алкохолът обаче по никакъв начин не се усеща за сметка на интензивния цитрусов аромат и вкус.

Ailyak
Като стана въпрос за етикета, то той действително е запомнящ се. Щипка талант от „Шевица“, изобразяващ двама влюбени под дървото на живота. А също така носещ традиционният български дух, като подчертаване на факта, че това е БЪЛГАРСКА бира. Жоро Христов разкрива, че и в следващите бири на „Айляк“ неизменно ще присъстват момче и момиче на етикетите. Те отново ще бъдат поверени на млади български творци, като по този начин ги популяризират. Да, той едва сега започва с първия „Айляк“, но вече в главата си има следващите. Близкото бъдеще е свързано с две бири – една колаборация, която се очаква до месец-два, както и още една някъде напролет. Догодина ще има и нов IPA, която ще е със същите малцове, но хмелът ще е различен.
„Айляк“ ще се предлага на една разумна цена за крафт бира, но финансистът в Жоро продължава да говори. Той е на мнение, че българските крафт пивоварни могат да предлагат продукцията си на още по-ниски цени, ако паралелно се развие съпъстващия сектор за производство на качествени малцове и хмелове. Защото в момента той, а и останалите му колеги в бранша са принудени да си купуват суровините от чужбина поради липса на добра алтернатива в България и това оскъпява крайния продукт.

ayliak1

Жоро Христов говори пред bTV за качествата на „Айляк“ и крафт бирата изобщо

 
Междувременно „Айляк“ вече получи комплимент и е препоръчана от The Culture Trip като едно от бирите, които си струва да бъде опитана в България. Всъщност, и без подобни препоръки е хубаво всеки да даде шанс на тази нова бира, която от утре започва да дава своя принос за разнообразието на пазара у нас. Какво по-хубаво да бичиш „Айляк“ с една чаша пред себе си. И след това още една… Успех!

 

Advertisements