Някак неусетно измина една година от първия „Ден на българската крафт бира“, който събра в KANAAL първите български крафт пивоварни и потвърди големия интерес към интересната и различна бира. При това българска. От онзи 16 ноември 2014 г. до сега имаше много събития, новини, нови предложения на бирения пазар. И някак естествено всичко това води до втория „Ден на българската крафт бира“, който блогът Bforbeer има голямото удоволствие да организира отново с KANAAL на 13 декември.
Без излишни приказки – събитието цели да покаже няколко неща едновременно:
– че българското крафт пивоварство се развива
– че познатите ни пивоварни не спират да вадят нови и нови предложения
– че те могат винаги да се съберат заедно на едно място, в името на общата мисия – да развиват бирената култура на консуматорите и да утвърждават липсващото ни с години многообразие на стилове.
Доказателствата са налице. Като начало всички участници се съгласиха веднага, без да се интересуват кои други ще бъдат там. След това идва и неоспоримият факт, че пивоварните се увеличават. И накрая – всяка от досегашните ще покаже, че в сравнение с миналата година е прибавила още нови бири в портфолиото си.
И така. Участващите пивоварни, по азбучен ред:
„Айляк“ – най-новото попълнение в редиците, което ще стартира на бирения пазар след броени дни и в блога ще бъде обърнато отделно внимание. Затова – още малко търпение за „Айляк“-а:)
„Ах! Бирена работилница“ – проектът на Рори Милър и приятели потегли преди година с пейл ейл с български хмелове, както и експериментален ейл с мурсалски чай и мента. В началото на декември се чака и техният Индия пейл ейл. В очакване сме!
Бирария „Трявна“ – със своята вече доста разпознаваема далеч извън Трявна марка Luc`s. Прекрасните хора оттам, които имам удоволствие да познавам, вече предлагат своите бири (включително и задължителната им с чубрица) в своята нова бирария в София. Тя се казва естествено Luc`s и се намира в Студентски град. За нея също ще разкажа по-подробно тук скоро. А и вие самите може да ги питате на място на 13 декември.
Blek Pine – ентусиастите от Горна Баня си направиха пивоварна буквално от нищото за около година и половина и този месец започнаха официално. Те са второто ново попълнение на „Деня на българската крафт бира“
„Бял щърк“ – собственикът Карел Роел засега само загадъчно намеква, че ще има наливна изненада за събитието. Каква ще е – отговорът ще дойде след 2 седмици.
„Гларус Крафт Брюинг“. Миналата година те бяха с Glarus Special English Ale и Glarus Porter. Оттогава прибавиха Glarus Premium Pale Ale и от около седмица – чудесен Glarus Dubbel. Варненската пивоварна подготвя също подаръчен комплект и още приятни изненади, за които ще ви разкажат.
„Диво пиво“. Етикетът с мечката стана толкова разпознаваем от май м.г. насам. Появи се също допълнително охмелената „Диво пиво HD“, а също и експерименталната варка с репички, цвекло, розмарин и др. Последната вече е изкупена напълно, но за сметка на това пивоварната ще ви представи своя нов червен ейл, който ще се появи официално в началото на декември.

Определено ще има за какво да си говорим с всички тях на 13 декември!

kanaal

 

Advertisements