От известно време ме човъркаше мисълта да споделя с вас няколко думи за фейсбук групата „Бирена религия“, позната доскоро като „Бирата като религия“. Доста от вас вече я знаят, в групата вече има почти 1100 членове. А за тези, които сега чуват за нея – бих я определил като едно от важните знамена на нашата си българска бирена революция. И като едно от местата, които може и да не накарат незапознатите да заобичат по-различните бири, но поне ще им помогнат да обогатят значително познанията си, което ще ги улесни занапред за по-пълноценни бирени разговори. А те са толкова приятни, нали?!

BR3
Зад „Бирена религия“ стоят двама приятели от Русе – Ники Дочев и Иво Николов. Идеята им не възниква изведнъж, а бавно узрява в серия разговори за хубавите и недотам качествените бири, които се предлагат на българския пазар. Дори първите им ревюта са писани поотделно. Но всичко се намества по естествен път и през 2013 г. е сложен стартът на „Бирата като религия“, по инициатива на Ники. Отначало – като затворена група, в която близки и приятели да четат и споделят мнения за дегустираните бири. Постепенно групата се разраства, добавят се нови и нови столове на обширната маса за разговори, каквато предполага пивната тема. Впрочем, Ники и Иво, са отворени към всеки, който пожелае да се включи. Не е задължително изискване да се знае много за бирата – това постепенно се научава. По-скоро се търси толерантен тон и уважение към вкуса на другите – нещо, което се приема като правило и в Bforbeer.
Резултатът е, че все повече хора се осмеляват не само да четат бирените ревюта на Ники и Иво, но и да дават своите мнения, на свой ред да пускат. Езикът се развързва след първата бира, това важи и за писането.
И така – двамата приятели си казват мнението за бирите и изслушват съгласните и несъгласните. Осмеляват се да бъдат и първите в България, които правят видеоклипове на своите дегустационни сесии. Стремежът е максимална всеобхватност на това, което има на пазара. За това им помага и близостта до Букурещ, където има разнообразието е дори по-голямо от България (колкото и да ни се струва, че тук сме вече презадоволени от нови бири – никога не е достатъчно!).
Основателите на „Бирена религия“ са си разпределили задачите – Ники пише ревюта, а Иво е „ловецът“ на новите бири, като също така се рови и из архивите на българското пивоварство. Последното което считам за особено ценно, защото в България почитателите на бирата трябва да знаят историята, а пивоварни (особено големите) трябва да са стъпили върху нея и да съзнават, че радетелите на добрата бира винаги са се старали първо бирата да се хареса, а след това да търсят финансовата изгода.

BR

Иво (вляво) и Ники по време на едно от посещенията си в La 100 de beri в Букурещ, което е сред любимите им местенца, а и място за откриване на нови бири.

 
Паралелно Иво Николов поддържа и два блога – бирен и кулинарен. Понеже той е и кулинар по професия, а освен това бирата и качествената храна вървят ръка. Няма да е изненада, ако някой ден бъде в основата на колаборация „кулинар-крафт пивовар“, каквито са доста популярни на запад от Калотина. Ники пък си прави домашна бира, засега с готови китове, но занапред вероятно и all grain (с озахаряване на малца и последващо добавяне на хмел)
Защо така охотно споделям за други бирени блогове, ли? Ами най-важното е човек да не се разболява от чувство за уникалност. А е неизмерно по-ценно повече хора четат тези блогове, за да се повишава бирената култура в България, която бяхме занемарили. По темата бих добавил и „Моите бири“ – друг блог, който наскоро дори навърши 5 години.
Такъв е пътят, когато седнеш на бира – с чести отклонения от темата, но приятни. Връщаме се към Иво и Ники. Които, смея да твърдя, са в основата на това в Русе да има засилен интерес към крафт бирата. Те наскоро уредиха и гостуване там на управителя и главен технолог на „Гларус“ Деян Иванов – първа стъпка към масовата практика в Щатите и „бяла“ Европа, където крафт пивоварите са и като мисионери на бирената революция.
Дотук стана ли вече ясно, че Ники Дочев и Иво Николов обичат силно хубавата бира? Ако не е, то твърдението може да се подсили и с друго доказателство – тяхната колекция от бирени бутилки и кенове. Вече са събрани над 1500 екземпляра, които отговарят на единствено условие – да са били преди това дегустирани от тях.

BR2

Част от богатата колекция на Ники и Иво

 

В нея има и такива струващи стотинки, както и „знатни особи“ – като бисерът Black Tokyo* Horizon на BrewDog/Nogne O/Mikkeller с оценка 100/100 в Ratebeer, който им е струвал около 40 лв. Сред последните екзотични попълнения пък са лагер от Таити (налична в България в „Бира и шампанско“), както и исландски ейлове.
Ако вече сте се заинтригували – заповядайте в „Бирена религия“. Там за религия не се говори. Само за бира!

 

 

Advertisements