Една добре пазена тайна от месеци престана да бъде тайна преди 1-2 седмици, а от вчера вече официално е факт – пивоварна „Гларус“ излезе на пазара с още една своя бира – Dubbel. Да, името красноречиво говори, че това е пиво в белгийски стил. При това един от любимите стилове на управителя и главен технолог на „Гларус“ Деян Иванов, за чийто Dubbel в годините му като домашен пивовар са се носили суперлативи.
Стилът е характерен за Белгия и Холандия, като се дължи на майсторството на тамошните трапистки монаси – пивовари. Първият Dubbel се счита, че е направен в абатството Westmalle през 1856 г. Счита се за подсилена версия на кафявия ейл – с по-висок алкохолен процент (между 6 и 8%) и почти двойно по-силно малцово тяло, с богата палитра от тъмни плодове в аромата и вкуса. Тук горчивината остава на заден план.
Именно Westmalle е един от представителите на стила Dubbel, който е по-добре познат в България. А също La Trappe и Chimay Red. Сега от „Гларус“ се опитват да популяризират стила по-масово в страната ни, което заслужава силна похвала. От пивоварната са се опитали да направят бира, максимално близко до автентичните примери – с използване на тъмна белгийска „кенди“ захар, белгийска трапистка бирена мая, белгийски малц и 6,5% алк. съдържание.
„Дюбелът на „Гларус“ се придържа близко до очертанията на стила си – а именно, в него ще доловите типичните нотки на карамел, шоколад, сушени плодове (особено сушени сливи и стафиди), както и неповторимия аромат на белгийската мая. Високият алкохол ще ви сгрее, но вие почти няма да го забележите, затова се наслаждавайте отговорно!“, казват от базираната във варненското село Слънчево пивоварна. Като припомнят, че препоръчителната температура за пълноценно наслаждаване на тази бира е 7-11 градуса.
Жителите и гостите на Варна имат естествената привилегия първи да опитат първия български дюбел. Но тя ще е още от следващата седмица достъпна в магазините на „Била“, „Хит“, „Фантастико“, разбира се в 100beers, „В света на бирата“ – навсякъде, където и досега са предлагани бирите на „Гларус“. Уточнението е, че „Гларус Dubbel“ ще е в лимитирано количество и няма да се предлага целогодишно, поне към момента. Но пък от пивоварната са решили да направят и още една изненада, като от началото на декември ще пуснат подаръчен комплект с четирите си вида бири.

dubbel

 

Advertisements