Събота (14 ноември) беше един хубав ден за микро и независимото пивоварство в България. Официално беше даден стартът на най-новата крафт (занаятчийска) бирена компания – Blek Pine. С някои от вас се видяхме горе, още мнозина читатели съм сигурен, че са отишли, за да пожелаят късмет на основателите на пивоварната Божидар Александров и Димитър Георгиев. А и да бъдат сред първите, които са опитали бирите им.
Денят беше слънчев, обстановката – чудесна, настроението още повече. За изумително кратък период Боби и Митко не само бяха успели да стъкмят своята пивоварна и да се легализират документално, но и да намерят време да си направят стилна дегустационна. Тя и дворът навън едва побраха гостите, осигурена беше и качествена кухня, събрана в минималистично меню за бирени ценители.
Не липсваха и подаръци, както си му е ред за началото на Blek Pine. Сред тях беше и решението на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) да предложи Боби и Митко за свои почетни членове, като те ще бъдат приети официално на предстоящото общо събрание през януари. Двамата са „светъл пример“ (както Деян Иванов от „Гларус“, Александър Герджев от „Диво пиво“ и Рори Милър от „Ах! Бирена работилница“) – на домашни пивовари, които са изминали своя естествен път към крафт пивоварството. Път, извървяван от хиляди домашни пивовари по света, които впоследствие дадоха такъв мощен тласък за развитие на микропивоварните. А само преди 2 години двамата приятели от Горна Баня се учеха на А и Б в пивоваренето. Доказателство, че достигатето до мечтите е осъществимо, ако желанието е голямо.
Дотук с хвалбите – пред Blek Pine следва много работа и нови варки. От днес бирите им могат да бъдат купени от 100beers, а за разпространението им ще отговаря и „Пивотека“.
Стартът е с двете бири, които ще бъдат като флагманите на горнобанската пивоварна – стаут и Индия пейл ейл (IPA). Те са със сходни характеристики – 6,7% алкохол и 15% плътност. И двете са първи по рода си от българска пивоварна. Макар че съвсем скоро ще последва поне още един IPA (но за нея – като настъпи моментът).
Всъщност IPA е може би най-прогресиращият бирен стил в световен план – в САЩ например продажбите на този тип пиво са скочили с 450% от 2013 до 2014 г. Стилът води корените си от Англия (историята е позната на много от вас, но поех едно обещание да я разкажа отново, съвсем сбито) – през XIX век британската армия в Индия често е получавала пратки с изветряла или инфектирана бира от Албиона. Пивоварите на Острова намират решение като увеличават срока на годност с естествени прийоми – увеличаване на алкохолния процент на бирата и допълнително охмеляване. Така войниците получават доста по-горчива, но годна за пиене бира, което е най-важното. Тя издържа теста на дългото пътуване с кораб и получава своето име Индия пейл ейл (индийски светъл ейл).
През ХХ век IPA постепенно губи популярност във Великобритания за сметка на прогреса на лагерните бири от големите компании. Но изненадващо стилът преживява своя ренесанс (какво ти – същински бум), на неочаквано място – в САЩ. Там решават крафт пивоварните да се обърнат към този стил, като експериментират с американски хмелове, които се отличават с високи нива на алфа киселини, придаващи още по-интензивни горчивина и аромат. Сред пионерите в Щатите са Liberty Ale на Anchor, както и Sierra Nevada`s Pale Ale. А след тях следва лавина през последните 15-ина години. На изпитание са поставени рецепторите на човек, които поначало трудно свикват горчивината. А американските IPA са хипергорчиви. Но постепенно първоначалните възприятия се променят и хората възторжено търсят още и още горчиви бири, които се появяват с все по-високи нива на IBU (относителна скала за определяне на горчивината в пивото). Преминава се към стилове Double IPA, Imperial IPA и т.н.
И няколко думи за Blek Pine IPA след това кратко отклонение. Чудесен представител на стила – с трайна пяна, аромат на пъпеш, манго, мед, които се усещат и във вкуса. При отпиване се долавя също карамел, а завършекът е доминантно горчив, с вкус на червен грейпфрут, който остава трайно на езика. Именно стабилното охмеляване е и единствената причина за дългия срок на годност – първата партида е до юни 2016 г. Няма никакви консерванти и стабилизатори, всичко е напълно естествено. Бирата е също с плътно тяло и наситен меден цвят. Класика в жанра. Какъвто е и стаутът – с подчертани аромат и вкус на черен шоколад и кафе. Идеален не само за есенно-зимния сезон. Поздравления също така за интересните етикети с богата информация, доставяща допълнително удоволствие при дегустиране.
Наздраве на вас и отново успех на момчетата от Blek Pine. Убеден съм, че за тях ще си говорим още много тук по повод следващите им бири.

IMG_3934-1

 

Advertisements