Ширещите се от месеци слухове за затваряне на завода на „Каменица“ в Пловдив се потвърдиха официално днес. Служителите на пивоварната са били събрани и им е било обявено, че тя прекратява производство, а почти цялата дейност на компанията се пренасочва към Хасково. Така без работа ще останат 87 души, които ще бъдат компенсирани с няколко месечни заплати. Други 16 са получили предложения да работят в Хасково, а още 33-има ще бъдат временно назначени по друг проект.
„Каменица“ от около година насам инвестира сериозно в базата си в Хасково, като догодина се предвижда вложение на още 15 млн. евро и разкриване на 50 нови работни места.
Причината за затварянето на завода беше обяснена от ръководството с настоящото му местоположение в Пловдив – в централен жилищен квартал, близо до стадион „Христо Ботев“.
„Истината е, че когато през 1881 година в пивоварна „Каменица“ е произведена първата бира на България, предприятието се е намирало в периферията на града, в незаселена индустриална зона. Днес обаче заводът се намира в сърцето на жилищен квартал, близо до централната част на града, което прави достъпа и обслужването на предприятието изключително трудни и ограничава възможностите ни за бъдещи инвестиции в разрастване на производството“, заяви генералният директор на „Каменица“ Марко Ниавро.
Предстои да се търси инвеститор, който да купи 30 декара от територията на досегашната пивоварна. На други 3 декара пък предстои да се построи комплекс. Според ръководството на „Каменица“ той ще включва парк, музей за историята на пивоварната, магазин за сувенири, открита амфитеатрална сцена за културни събития и… микропивоварна за крафт (занаятчийска) бира. Последното е нонсенс, тъй като няма дори теоретична възможност бира, която е произведена от голяма компания като „Каменица“, да се счита за крафт. Този комплекс трябва за бъде готов в началото на 2017 г., а инвестицията по него ще бъде за около 2 млн. евро.
Решението за затварянето на бирената фабрика в Пловдив вече бе последвано от доста негативни реакции от страна на жители на града. А за нас остава съжалението, че ще бъде заличен още един жив спомен за пивоварната история на България (при това най-старият функциониращ – от 1881 г.), тъй като нито един модерен музей не би го заменил (както се случи и с фабриката на братя Прошек в София).

kame1

Така ще изглежда бъдещият комплекс на мястото на бирената фабрика в Пловдив

kame

 

Advertisements