Предложението и датата не са съвсем спонтанни, защото на 7 ноември е световният Learn to Homebrew Day. Той се инициира през 1999 г. от американската асоциация на домашните пивовари и постепенно се разпростира из целия свят. Като противовес на комерсиализацията и връщането към корените на пивоваренето. Ето и плакатът на събитието в САЩ

LTHD2015

 

Идеята на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) е тази година въпросната инициатива да се случи за първи път и у нас.
„Честването“ на този ден е много лесно – събират се компании от приятели да варят бира в домашни условия. Обикновено инициаторът е най-опитният от групата, който показва на начинаещите или все още ненавлязлите в това пленяващо хоби различни полезни стъпки – какво оборудване е необходимо, каква вода е нужна и трябва ли предварително да се превари, как се случва озахаряването на малца, прецеждането му и последващото варене, при което се добавя хмел. Както и как се добавят дрождите, от които зависи ферментацията.
За всички, които са били на събития на домашните пивовари и са се заинтригували, но не са пробвали досега, има достатъчно време да се организират и сами за 7 ноември, ако наоколо нямат познат, който си вари бира. Необходимо е само да се влезе във форума на АДПБ, където има изобилие от информация, както и разнообразие от рецепти. След това да си направите поръчка за малц, хмел, мая и… да се заредите с добро настроение.
„Домашното пивоварство е по-лесно, отколкото си мислите. А когато сте готови, имате своя собствена бира“, казва американският актьор Уил Уитън, който е сред лицата на кампанията в Щатите.
На местно ниво, председателят на УС на АДПБ Темелко Пампов също дава своето подканяне: „Тези от вас, които вече са домашни пивовари, да подготвят тенджерите си и да поканят приятели, за да им покажат колко лесно и приятно е да си свариш собствено пиво.“
Нагледен пример как се вари домашна е описан също в една от брошурите на АДПБ:
bro22
И така – на 7 ноември не се колебайте, а се гмурнете в магията да си направите бира. Ще отнеме няколко часа – време, в което можете да запълните с приятни приказки, дегустиране на вече готова бира и научаване на нови полезни техники за домашно пивоварене. Простата сметка показва, че сварената тогава бира ще е готова в първите дни на декември. Нетърпението ще е голямо, така че едва ли ще успеете да устискате готова бира за коледните и новогодишни празници. Затова може да използвате и следващи слънчеви дни от ноември, за още една варка (хем за попълване на количествата, хем за усъвършенстване на уменията). После няма да се сдържите за още една. И… постепенно магията на домашното пивоварене ще ви е пленила. Успех!!!

 

Advertisements