От няколко дни в България вече официално има нова пивоварна. При това крафт! Базираната в столичния квартал Горна баня Blek Pine получи и последният необходим документ от Агенция „Митници“ и вече няма пречки да пусне на пазара своите бири.

blp
Признавам съвсем откровено, че дори и насън бих могъл да напиша следващите думи за Боби и Митко (ако държите иначе – Божидар Александров и Димитър Георгиев) – ентусиастите, които стоят зад най-новата пивоварна в страната. Хайде едно клише – „Сякаш беше вчера“, но наистина толкова ми е пресен споменът от началото на 2014 г., когато за първи път попаднах в гаража, където те си правиха домашна бира.
Тук ми се иска да отбележа, че двамата непрекъснато подчертават, че са започнали като домашни пивовари и винаги ще си останат такива по душа. Неслучайно държат да благодарят на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) за помощта, която им оказваше от първите им варки до момента. Двамата са и олицетворение на тенденцията, която се наблюдава по цял свят – крафт пивоварството е естествената следваща стъпка, след като човек стане домашен пивовар и пожелае да се развие.
Та за онзи януарски ден през миналата година… Запознанството ми с тях… Може би част от вас си спомнят за това
Може ли да си представите как за около половин час двамата успяха да ми опишат и покажат какви бири са си сварили, какво са замислили да сварят, как ще споделят това с всички, как искат да направят пивоварна, с всички съпътстващи планове след това… Ами успяха да го направят за тези броени минути. Нещо повече – още с първите кратки мигове с тях, бях убеден, че ще го сторят. Всеки, който е разговорял с Боби и Митко, знае, че те са луди на тема бира. Имат ентусиазъм, който може да премести планина. И към момента – идеи за поне 5-6 години напред. Най-важното – те се стараят всяка капка тяхно пиво да впечатли консуматорите, които да го харесат толкова, колкото и неговите създатели. Подобно нещо го има и при останалите крафтъри в България, чийто бири знаете и вие – те са на първо място пивовари, а чак след това мениджъри. Искат да спечелят всички вас с бирата си, а не току-така само да печелят от вас без нещо запомнящо се насреща.
Та 1-2 месеца след нашата среща Боби и Митко започнаха да работят по въпроса със своята пивоварна. Харесаха й име – Blek Pine, започнаха да се оглеждат за оборудване и най-вече – как да получат разрешително. Тук те благодарят на Деян Иванов от „Гларус“, Александър Герджев от „Диво пиво“, Здравко Беджев и още няколко души от бранша, които им помагат много със своя собствен опит в отношенията с институциите. „Така ни спестиха около една година усилия“, признава Боби. Това е факт – хората, които правят крафт бира у нас в огромната си част си общуват и сътрудничат с готовност. В случая ще припомня един израз на Деян от „Гларус“: „Твърде сме малко и малки, за да си пречим един на друг. Затова е правилно да си помагаме.“
И така постепенно – избор на помещение, обзавеждането му, набавяне на необходимите набори документи за пред институциите. По отношение на последното на два-три пъти са имали инфарктни ситуации с парични преводи в последната възможна минута от работното време на една банкова институция, с ходене от кабинет на кабинет. Навсякъде се отнасят към тях позитивно, но си имат своите изисквания. Например това лято момчетата от Горна баня ми показаха тефтер с над 40 предписания какво трябва още да свършат или коригират. Междувременно тяхната добра позната Галя Виденова помага с помещение, а безусловният ерудит на тема бира у нас Людмил Фотев също е плътно до тях от самото начало и съветите му са били винаги ценен коректив. Необходимото рамо и подкрепа, разбира се, идват и от родителите им.
Стъпка по стъпка пътят е извървян. Вече може да се мисли само за бира. Очаквайте включването на Blek Pine на пазара след 3 седмици, като официалното откриване е насрочено за 14 ноември. Къде ще има от бирите им? На почти всички места, където и в момента има интересна и различна бира. Освен това двамата ще разчитат на дистрибуция чрез 100beers и „Пивотека“, вероятно и на варненския магазин „Авери биърс“. Също е сигурно, че в бар „Vitamin B“ ще се предлага и наливна Blek Pine, по-нататък и на други места. През ноември и декември пък ще се случат серия от събития в столични барове и бирарии, на които ще бъде представена новата пивоварна. Желаещите да черпят от източника (информация и бира) също ще имат възможност да го сторят, но трябва да имат още малко търпение, докато бъде завършена и дегустационната в Горна баня.
Стигаме, естествено, и до най-важния въпрос – какви бири да очакваме от Blek Pine? За начало – стаут и Индия пейл ейл (IPA), които ще бъдат и техните флагмански бири. С тях пивоварната ще се стреми да стане разпознаваема, а останалите еднократни, сезонни, колаборации и всевъзможни други варки ще са си отделно. Уверенията са, че такива специални бири ще има през 2-3 месеца. „Ехаааа! Ще стане интересно!“, беше моето възклицание. Надявам се и вашата реакция да е така позитивна. Тук е мястото да кажа, че това ще бъдат първите български стаут и IPA, появявали се на пазара. Знам също, че съвсем скоро ще има още от други крафт пивоварни. Дори вече не е и толкова важно, кой ще е пръв. По-важното е, че ще можем да пием и сравняваме бири, които досега бяха достъпни само чрез внос. Бирена революция в действие! И Blek Pine вече са сред нейните активни участници.
За горнобанската пивоварна тепърва ще се говори, убеден съм. Дори и отговорникът за онлайн магазина на световноизвестните датчани от Mikkeller вече успя да похвали Blek Pine и да я определи като една от най-обещаващите нови пивоварни в Европа. Дали пък вече не усещам нетърпението ви през оставащите дни до официалния старт?!
blp1

Митко (вляво) и Боби в тяхната си пивоварна

 

Advertisements