Навлизайки в есенно-зимния сезон повечето пивоварни пускат отново на пазара своите тъмни версии, без някаква особена промяна. От „Ломско пиво“ обаче решиха да постъпят другояче и стартираха цяла серия от три бири, включваща познатата и преди „Алмус Тъмно“, но и две нови – „Алмус Червено“ и „Ломско Лукс“.

Almus_pack
Бирите са с еднакви параметри – 5,5% алк. и 12% плато. Това е голям плюс при „Ломско Лукс“, което всъщност и моментално ме спечели, при условие, че в последните месеци дегустираните ми бири бяха почти само крафт. Това е една чудесна бира на средноевропейско ниво и спокойно може да бъде объркана с приличен немски пилз. За това голям принос носи използваният качествен вносен малц. Всъщност едно от предимствата на „Ломско Лукс“ е, че в него е вложен изцяло ечемичен малц, без дори поевтиняващият пивоварен ечемик. Това личи и от аромата, и от вкуса, който е класически балансиран – приятно малцов при отпиване с освежаващо хмелово присъствие в завършек и последваща от това приятна лека горчивина в послевкус. Идеята е тази бира да бъде като лицето на пивоварната и вероятно за това не е кръстена „Алмус“, а именно „Ломско“.

1

 

И действително – замисълът е успешен, „Лукс“ може да претендира за една от най-добрите лагерни бири в България, като си позволявам да стигна по-далеч и да споделя личното си мнение, че дори е най-добрата – носталгична препратка към хубавите бири, които ни бяха познати до преди около 20-ина години.
Също комплимент за ломската пивоварна е, че решиха отново да зарадват пазара с българско червено лагерно пиво. Което липсваше след решението да бъде спряно „Шуменско Червено“. Реално в момента алтернативата е „Старопрамен Гранат“, който се прави от „Каменица“. Но е друго, когато отпием от родна марка. „Алмус Червено“ се отличава с лек аромат на карамел, който се забелязва по-отчетливо във вкуса. Газировката е средна към висока, а цветът е светло рубинен. Финалът се отличава с приятна фина горчивина и лека стипчавост. Първите отзиви за интереса към този нов продукт са отлични – търсенето е надминало очакванията.

2
За „Алмус Тъмно“ вече е ставало въпрос в блога. Сега допълнение е обновеният етикет. По-скоро ще отправя хубави думи към „Ломско пиво“ за решението им да залагат на стъкления амбалаж. Бутилките са по 0,5 l, за еднократна употреба. Това е за улеснение на потребителите, тъй като културата за връщане на амбалаж западна чувствително по различни причини (навлизането на PET опаковки и неадекватна политика на изкупуване от страна на големите вериги). Малък минус са капачките на „Тъмно“, заради некачествена партида от доставчик, но от пивоварната са се коригирали веднага и в следващата варка ще бъдат внесени необходимите промени.

3
Новата специална серия от „Ломско пиво“ може да бъде намерена лесно в Северозападна България и изобщо там, където доставят редовно техни продукти. Но бутилките вече са налични и в София – в по-големите магазини на T Market, на кафето пред часовника на Централна жп гара, както и в квартални магазини в Слатина, Младост, Кремиковци, Бояна, Горубляне и т.н.

Ето и пълният списък на търговски обекти, в които се предлагат „Ломско Лукс“, „Алмус Червено“ и „Алмус Тъмно“ в София, заради проявения интерес от читатели:
1.Верига магазини Т Маркет
2.Хранителен магазин „Оги“, кв. Горна баня
3.Кремиковци, ул. Св. Вода 7
4.Кремиковци, ул. Еделвайс 15
5.Централна гара, кафето пред часовника
6.Бояна, ул. Ралевица 33
7.Кв.Витоша, ул.Карамфил 1, Успех
8.Горубляне, ул.Самоковско шосе 42
9.„Моят магазин“, кв.Враждебна, ул.8
10.Кв.Манастирски ливади, Базар Витоша,  ул.Тодор Каблешков 39
11.Кв. Слатина, ул. Слатинска, бл.51
12.Кв. Слатина, ул. Слатинска, бл.20
13.Кв. Бояна, ул. Кумата 68
14.Кв. Бели брези, ул. Хайдушка гора 48, Бистро
15.Кв. Красно село, ул. 656
16.Кв. Захарна фабрика, ул. 3019
17.БАН, ул. Акад. А. Бончев, бл.1, бюфет
18.Кв. Разсадника, бл.20Б
19.Младост 1, бл.24
20.Младост, срещу бл.36
21.Люлин 4, срещу бл.429
22.Гр. Костинброд, ул. Ю. Гагарин 2, магазин Букет
23.С. Лозен, бърза закуска
24.Магазин хранителни стоки, с. Горни Лозен

 

А ето къде може да се намери в момента „Ломско Лукс“:

Магазин Оги Горна баня
Хранителен магазин Овча купел, ул.Буземска, бл.3
Tobaccos&Drinks Ул.Позитано 7
Бира бар Ул.Париж 8
Бира и Кафе Бул.Васил Левски 50
Сохо Ул.Хан Крум 30
Хранителен магазин Лозенец, ул.Банат 17
Алкохол и цигари Ул.Княз Борис и ул. Парчевич
Магазин Дюкянчето Бул. Дж. Баучер
Ресторант Лисицата и хрътката Ул.Ангел Кънчев
Ресторант Край реката Бул.Инж. Иван Иванов 2
Кафе Приятели Овча купел, ул.Буземска, бл.3
Хотел Будапеща Ул.Козлодуй
The Pub Сточна гара
Ресторант Орландовци
Ресторант Чайката Ж.к.Илинден
Гирос Мол Парадайз
Кафето пред часовника Централна гара
Заведение Кремиковци, ул.Света Вода 7
Магазин Горубляне, ул.Самоковско шосе 42
Заведение Ул.Слатинска, бл.20
Магазин Ул.Слатинска, бл.51
Бистро Ул.Хайдушка гора 48
Заведение Ул.Акад. Бончев, бл.1
Кафе Разсадника, бл.20Б
Кафе Люлин, срещу бл.429
Кафе Младост 1, бл.24
Магазин Лозенец, ул.Д.Хаджикоцев 75
Магазин Владая, ул.Войнишко въстание 90
Магазин Бул.Тодор Каблешков 39
Магазин Лозенец, бул.Черни връх 68

 

 

Advertisements