От края на миналата седмица вече е факт обновената експозиция на музея „Светът на Загорка“, който е единствен по рода си в България, за съжаление. От старозагорската пивоварна са се постарали да привлекат не само нови посетители, но и да заинтригуват всички, които досега са разглеждали завода, да се върнат поне още веднъж.

zag1
За първи път са достъпни помещенията на старото пивопроизводство, където са представени и четирите етапа на развитие на пивоварна „Загорка“ – пивоварна „Бъдещност“ (1902-1911 г.), пивоварна „Тракия“ (1917-1927 г.), периодът на възстановяване на пивоварното производство и развитието му във фабрика „Загорка“ (1947-1993 г.) и присъединяването на пивоварна „Загорка“ към семейството на „Хайнекен“ (1994 – до днес). Също за първи път ще могат да се видят отблизо и старото варилно, което също е възстановено.

zag2

 

Обиколката включва и посещение на големите зали за пакетиране. Запазен е любимият на всички посетители финал – в дегустационната на завода. Там е единственото място, където може да бъде опитана нефилтрирана и непастьоризирана „Загорка“, т.нар. жива бира.

zag
При откриването на обновения „Светът на Загорка“ изпълнителният директор на компанията Николай Младенов заяви, че по време на реновацията е открита „капсула на времето“, заложена преди 32 години, по време на честванията през 1983 г. на 25-ата годишнина от възстановяването на пивоварното производство в Стара Загора и развитието му като пивоварен завод „Загорка“. Младенов разкри, че тогава заветът е бил стремеж към качество, лидерство, „Загорка“ да бъде винаги крачка напред в майсторството при пивоварството. По думите му, в момента има убеденост, че повелята е изпълнена и се полагат усилия това да продължи и за в бъдеще.
Посещенията в „Светът на Загорка“ само с предварителни записвания, като информация за това има на официалния сайт на музея zagorkatours.bg.

Advertisements