Филип Уолш не е магьосник. Той трудно сам би променил нагласите на българина към бирата. Много хора са се включили в тази кауза, за да разширят кръгозора на възможно повече хора и да ги запознаят с огромното разнообразие извън свикването от десетки години насам с лагерното пиво. Но Филип определено е един от пионерите.
От около 11 години е свързан със страната ни, а преди 5 години любовта му към Деси го подтиква да се премести от Англия в София. Не съжалява за това, дори напротив – харесва и заобичва страната ни. Твърди, че тук е едно чудесно място за живеене по отношение на природата, храна и болшинството хора, с които се познава. Минусите, които са ни до болка известни и на нас, не го смущават да прецени, че от първото си идване до момента България е претърпяла една чувствителна промяна към добро.
Но да се върнем към началото. При трайното си заселване тук, Филип установява, че в страната ни се предлагат почти само български бири плюс няколко германски и чешки. Макар да отчита, че нашите „Загорка“ и „Каменица“ са по-добри от британските комерсиални лагери, това му се струва недостатъчно. Дошъл с нагласата да работи в IT сектора, той преценя, че може да се опита да промени картината. Все пак крафт бирите по това време вече са огромен хит във Великобритания, САЩ, Скандинавия и т.н. Пише през 2011 г. мейл до Fuller`s и се изненадва приятно, когато оттам му отговарят. При това положително. Скоро е факт и първото внесено количество London Pride. Широко разпространената вече у нас флагманска бира на Fuller`s тогава е позната единствено на българите, които са посещавали Острова.
Затова на Филип и партньора му в Beers.bg Анди Соурей се налага да се нагърбят и със своебразна мисионерска задача – да разясняват що е това ейл, какви аромати и вкусове дава на консуматора пиво като London Pride, с какво то се отличава от до момента познатите у нас и т.н. В специално организирани дегустационни вечери двамата британци обикалят от маса в „Халбите“ заедно с Анди и разясняват търпеливо на клиентите.
„Халбите“…. Според Филип, именно там се заражда историята на крафт бирата в България, няколко месеца преди въпросните събития. В една дъждовна вечер англичанинът се оказва на една маса с един американец – Рори Милър. Филип отваря дума, че трябва да се обогати избора на бира в страната, а Рори говори за това, че иска да направи българска крафт бира. Кой по-нататък е „първи“, „най“ и т.н. – въпрос на интерпретации. Впрочем, голяма част от пионерите, въвлечени във вноса или производството на крафт бира в България, за които става дума постоянно и в блога, са приятели и никой помежду си не претендира да е повече от другия. Но онази дъждовна вечер в „Халбите“ си стои като кръстопътен камък.
Нататък събитията се развиват бързо. Филип решава да внесе и някаква друга интересна бира. Спира се на Hobgoblin – достатъчно популярна, но същевременно със запомнящ се етикет и приятно, игриво и леко пикантно съдържание. Контактът с Wychwood също е осъществен бързо. Следват първа органична бира – Duchy Originals Old Ruby Ale, първият портър – London Porter и т.н. Скоро идва и мигът, в който от Fuller`s се спират на Филип да бъде техен официален дистрибутор за България, което е голяма чест. По-късно това правят и шотландските бунтари от BrewDog. И техните изключителни бири идват у нас също, благодарение на Филип Уолш. Като дори оттам му признават, че специално са изчаквали да контактуват точно с него, за да навлязат на българския пазар.
Следващият мощен тласък, който доближава тези прекрасни бири до повече хора у нас, е контактът между Beers.bg и „Карфур“. В резултат по рафтовете на хипермаркета вече има и британски ейлове, които стават голям хит. Последвалите проблеми на търговската верига, свързани със задлъжнялост към доставчиците, са видни – рафтовете опустяват, съответно и биреният щанд е крайно постен. Филип обаче с радост съобщава новината, че съвсем скоро ще върне бирите си в „Карфур“, откъдето ще рестартират бизнеса си с нов съсобственик и обещание за коректност. Което би било от полза за всички.
Мечтата на Филип крафт бирата да стане разпознаваема и търсена в други градове, освен София, постепенно се случва. За начало в Банско, където английските туристи остават приятно изненадани да видят Fuller`s, редом до българските бири. Междувременно Beers.bg успяват да достигнат до още повече бирени почитатели, благодарение на „Фантастико“ и „Метро“. Голяма помощ за популяризирането по места оказват и специализираните барове – в началото столичният KANAAL, по-нататък крафт барът „Авери“ във Варна, старозагорският Beer House и т.н. Ценна помощ оказва и британското посолство у нас.
На въпрос кой друг момент е паметен за него, освен разговора с Рори Милър, Филип Уолш отвръща без замисляне: „Първото издание на фестивала rtm+beer през 2012 година“. Тогава в столичната Докторска градина той става свидетел на лавинообразен интерес към чуждите бири. „Почти не се задържах на щанда, а постоянно правих курсове да нося нови и нови кашони. В останалото време прескачах до „Макдоналдс“, за да развалям пари. Беше тотална лудница!“
Филип Уолш по време на тазгодишното издание на фестивала Rtm+beer
След този опит всичко се случва някак по-лесно и естествено. Идва и времето на независимите малки пивоварни. Тук Филип по-рядко използва термина „крафт“, защото неговото мнение е, че малките български бирени компании имат нужда от още повече смелост и опит, за да бъдат истински крафт. Той вижда добри наченки у всички малки пивоварни, възлага и големи надежди на стартиращата скоро Blek Pine.
Какво следва от самия него ли? Към момента той е успял да вкара почти всичко от асортимента на Fuller`s. Най-новото попълнение е Bengal Lancer в стил британски ИПА. Намеренията му са да представи у нас няколко други интересни пивоварни като Thornbridge и Magic Rock, например. Винаги може да се очаква нещо интересно и от доброто приятелство между Филип, Любомир Чонос (KANAAL) и Ростислав Бакалов (100beers.bg). Важни са добрите, позитивни очаквания, въпреки всички обстоятелства. А в това отношение Филип Уолш е оптимист, че в България нещата ще се развиват. Трудно, бавно, но ще се развиват напред.
„Виждаш ли тези млади хора?“, пита ме той, сочейки разнообразна компания, която си е поръчала различни крафт бири и с удоволствие ги гарнират към разговорите си. След което добавя: „Вярвам, че тъкмо такива млади хора ще преобладават след няколко години. Те ще излизат, ще се забавляват, ще пият крафт бира, ще увличат останалите след себе си.“ Хубави думи за финал.
Alex каза:
моля глядам вебсайт http://alexbauer2803.wix.com/beer-label-vintage