Есенният празник на домашната бира вече се превръща в традиция. А най-радващото на тази традиция е, че печели нови и нови почитатели. Специално тази събота (3 октомври) в бирария „Халбите“ на ул. „Черковна“ дойдоха поне двойно повече хора от миналогодишото събитие. А от своя страна домашните пивовари предложиха поне тройно повече бира като количество (общо над 430 литра).

3

Интересът към събитието беше виден още от входа на „Халбите“

 
Що се отнася до стиловото разнообразие… Тук посетителите с удоволствие се запознаха с много нови за тях стилове. Наливният рай беше осигурен от председателя на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) Темелко Пампов (с индия пейл лагер, октоберфест бира, балтийски портър, светъл ейл, белгийски тъмен ейл), председателят на УС на АДПБ Виктор Върбанов (светъл ейл), Николай Илов (ирландски червен ейл, белгийски светъл ейл, битър), Христо Цочев (светъл лагер – хелес, червен ейл и пушена – раух). Интерес предизвикаха бирите на Нако Наков (сух стаут, пилз, амбър ейл), тъй като той е използвал при направата им див хмел. А пък Боян Малев и Красимир Трончев представиха своето гаражно пиво БОКРА, като едно от тях беше ферментирало с хлебна мая.

1

Авторите на „Гаражно пиво „БОКРА“

 

Вадиха се и десетки бутилки. Атрактивната нотка дойде от „Зайче пиво“. Петър Георгиев пък се представи със страхотни Индия пейл ейл и блендирано пиво.
Извадени бяха и бутилки с чудесния допелбок-а на Темелко Пампов, който наскоро спечели второ място в категория Европейски лагер на Националния конкурс за домашно пиво във Великобритания. И още, и още…
Защо споменавам всички тези ентусиасти? Понеже всеки е вложил в своето пиво лични средства, време, емоции. За да го сподели напълно безвъзмездно с всички. Но всеки домашен пивовар реално получи своята награда – одобрението на публиката, опашката пред наливната система, възможността да разкаже на желаещите как е сварил бирата си.
Всъщност шансът да се опита домашната бира, да се види колко много хора варят, представеното многообразие бяха сред факторите, които провокираха още десетки хора да се запалят по това хоби и да се амбицират също да си направят своя си бира. Всичко останало беше също като празник – прекрасното време, гостоприемството и вкусната кухня на домакините от „Халбите“. Имаше и немалко ентусиасти, които се отзоваха на призива да се облекат в баварски стил. Струва се да се отбележи и специалното присъствие на изпълнителния директор на Съюза на пивоварите в България, т.нар. „първа дама на пивото“ у нас – Ивана Радомирова, както и на бирения ерудит Людмил Фотев, който е и почетен член на АДПБ.
И всички останали усмихнати хора, събрани на едно място по един чудесен повод, който доказа, че бирата е сред най-подходящите средства за комуникация. В случая домашната, където всяка варка си има своя история за разказване.
С интерес очакваме ентусиазиралите се от този съботен празник следващият път да донесат и на свой ред от своята бира. И да разкажат своите бирени истории. Ставайки по този начин част от това разрастващо се общество на домашните пивовари, което е сред малкото оазиси в момента, предоставящи ти добро настроение и желание за самоусъвършенстване.

2

 

Снимки: АДПБ

Advertisements