Ако някой още се съмнява в качествата на домашната бира, то и последните нотки на скептицизъм трябва да бъдат разсеяни по време на Есенния празник на домашното пиво, който ще се проведе тази събота (3 октомври) в столичната бирария „Халбите“ на ул. „Черковна“ №41. Там ще бъде представено най-голямото разнообразие от бира, сварена в домашни условия, което е предлагано до момента на събития на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ).
Към момента са заявени над 20 различни вида бира, като от тях са 17 наливни. Доста от домашните пивовари ще донесат свои продукции в бутилки. Ще се опитам да изброя само част от стиловете бира, които ще бъдат предложени за дегустация: балтийски портър, американски светъл ейл, ирландски червен ейл, белгийски ейл, английски битър, сух стаут, пилз, раух (опушена) бира, амбър ейл, вайцен (пшенична), американска пшенична, хеллес (германска светла), Индия пейл ейл, октоберфест/мерцен бира. Последната е сварена по правилата на германските пивовари, които се представят на световноизвестния мюнхенски бирен фест – през март, с достатъчно време за отлежаване до есента. Да, домашните пивовари ще докажат, че всичко това може да се свари в кухнята или в двора, лесно, с подръчни пособия. И ще разкажат на всеки, комуто се услади някоя бира и реши, че може също да си прави такава. Ще имате и наистина последен шанс да опитате от домашната бира с марка Blek Pine, преди нейните двама автори след няколко седмици да преминат в следващото ниво – на крафт пивовари.
А понеже събитието е празнично, нека да бъде в духа на Октоберфест. Всеки е поканен да включи въображението си и да „отключи“ гардероба си, като извади всички възможни тематични дрехи и аксесоари – карирани ризи, кожени панталони, тиранти, шапки, за дамите – одежди в зелено, червено или тъмносиньо. Разбира се, няма да има задължителен дрескод, но всеки, който реши да бъде тематично облечен, ще повиши собственото си настроение, а и това на събитието. Освен това ще получи предимството да пререди опашката за бира.
Самото пиво ще може да бъде дегустирано на 4 пункта в двора на „Халбите“. На три от местата наливно, а на четвъртото ще бъдат бутилките. Събитието ще започне в 12 ч., а предвид големия интерес, е препоръчително да отидете по-рано. Но все пак наливните бири ще бъдат предлагани по график и в по-малки чаши (достатъчно големи, за да бъдат усетени качествата им), така че да може да има и в по-късни часове. Любезните домакини от „Халбите“ също са обещали да се заредят с подобаващо количество бира, за да не останат жадни. В добавка – в момента облачното и дъждовно време сякаш не предполага настройка за такъв празник, но всички прогнози за събота предвиждат изобилие от слънце и около 21 градуса, т.е. време, безкрайно подходящо за пиене на бира!

praznik na birata-01

 

Advertisements