Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) е част от новосъздадената мрежа на домашните пивовари в Европа. Това беше решено през изминалия уикенд на среща във Варшава, инициирана от полската и норвежката организации на домашни пивовари.  Участие взеха още техни колеги пивовари от Швеция, Германия, Словакия и Италия. АДПБ беше представена от своя председател Темелко Пампов. В своето изложение той подчерта, че в момента организацията наброява около 60 членове, като техният брой непрекъснато расте. Иначе с домашно пивоварство в България се занимават над 500 души. Той запозна присъстващите и с подробности около провеждането на националния конкурс за домашна бира, който от 2014 г. вече е международен и вече извоюва своя авторитет, като в него участват бири от Полша, Словакия, Хърватия, Унгария и Румъния.

dp1
Снимка от презентацията на България по време на срещата във Варшава
Източник: brunnenbraeu.org

Общото мнение бе, че домашното пивоварство изживява своя бум в Европа и почитателите на това хоби стават все повече във всички държави. Сред първите решения бе да се създаде обща континентална мрежа и в скоро време отворена група, която да бъде достъпна за всички домашни пивовари. В нея ще бъде обменян опит и информации, полезни за начинаещи и напреднали почитатели на това хоби. Подробности за тази мрежа ще бъдат дадени в Bforbeer, когато тя стане активна.
Планира се и провеждането на общоевропейски конкурси, а и последващо създаване на европейска асоциация, обединяваща асоциациите от отделните държави, която да защитава техните интереси. Ще се изготвят и общоконтинентални правила за оценяне на домашните бири, а по-напредналите държави ще помагат в обучението на съдии за конкурси за домашно пиво. С реализирането си тези идеи безспорно ще бъдат от голяма полза на развитието на всеки един домашен пивовар.

dp

Това е подписаният меморандум за бъдещи активности на домашните пивовари в Европа.

 

Advertisements