Тези от вас, които живеят в София и са решили да останат в града през предстоящите четири почивни дни, ще имат възможността да бъдат от първите, които ще посетят новия бирен бар – Vitamin B. Той отваря врати от утре (19 септември) в 20 ч. на улица „Ангел Кънчев“ №8, срещу „Терминал 1“.
А на всички останали, след завръщането им, както и на читателите на блога от други градове, които имат път към столицата, горещо препоръчвам да се отбият там. Пък те ще си решат дали само за бира (това ограничение ще им е доста голямо предизвикателство, предвид разнообразието). Работното време ще е от 16:00 до 02:00 ч. през делничните дни и от 13:00 до 02:00 в събота и неделя.
Първо ми се иска да разкажа малко от предисторията на Vitamin B. Някъде през май или началото на юни идеята за това място ми беше споделена от Рости. Позволявам си да назова така съоснователя на 100beers Ростислав Бакалов – защото така го наричат всички, а и защото го считам за приятел, не само на блога. А за мен е чест да познавам такъв човек.
Лирично отклонение – Рости е сред хората, които са кът у нас, а трябва да са повече. Захвана се със 100beers от ентусиазъм да покаже на бирените любители в България разнообразието от стилове и марки. И до ден днешен съм убеден, че го прави от идеалистични подбуди, за идеята – идеята да пребори инерцията, караща масовия бирен почитател да посяга към едни и същи бири, без дори да ги харесва особено. Към това е и стремежът му да покаже колко още готини бири има по света. Бил съм в ситуации с него, когато съм виждал как вместо да мисли за печалба, той се хвърля в поредно бирено начинание с ясната мисъл, че може и да е на загуба. Ей така, купон да става, хората да пият нещо хубаво от него. Захвана се да си прави първия магазин сам с партньора си Вестимир. Двамата се омацаха хубаво до ушите като истински бачкатори, но почти сами си спретнаха и магазина на ул. „Юри Венелин“ 26. Не се и съмнявайте, че Рости подхвана да си майстори и Vitamin B, този път и с Кирил. Сутрин там, после в магазина, зареждане с нова и нова стока (така де – разнообразието трябва да бъде подхранвано постоянно), след това пускане на поръчки, обръщане на внимание на клиентите, разговори с тях, обяснения за нови за тях бири и т.н. И когато си мислиш, че той няма повече сили и физически сили или време, вземе та се захване да организира и някой хардкор концерт. Не, сега няма да му изрисувам и крилца на ангелче, ама оглеждайки се наоколо с тъга и болка и след това сещайки се отново за Рости, ще дръзна да употребя цитат на един голям българин и писател „Лудите, лудите – те да са живи!“. Това важи и за още няколко близки за мен хора, които се захванаха с крафт бирата – като пивовари или с барове. За тях е ставало дума тук и ще става за бъдеще (надявам се също те да се увеличат).
Край на лиричното отклонение! И така – от едно окаяно място (по думите на Рости), сега от утре ще може да се насладите и да видите какво е направил, за да го има Vitamin B. Защо точно това име? Някак естествено – знаете, че бирата (нефилтрирана и непастьоризирана) е богат източник на витамин В. Освен това в Щатите Vitamin B си е жаргон за думата бира.
Името е измислено преди около месец, от вчера пък барът вече си има и лого, чийто автор е Момчил Лисичков.

vitb

 

Както виждате, всичко се случва в движение и забавата е пълна. По-нататък – вътре ще има някои неща, които се предлагат за първи път в България. Като наливни Mikkeller (за начало – сесиен IPA) и To Ol, както и от шотландските бунтари BrewDog – техният флагман Punk IPA. От крановете ще се точат още познатите ви Fuller’s London Pride и Weihenstephan Hefeweiss. Плюс (внимание!) в началото там ще има и от последната варка на Божидар Александров и Димитър Георгиев като домашни пивовари. Това си е ценителски шанс, защото тези две горнобански луди глави след няколко седмици ще стартират своята крафт-пивоварна Blek Pine. За това събитие, което ще е сред най-големите бирени новини за годината у нас, ще отделя също заслуженото внимание „когато му дойде времето“:) А вън от съмнение, че Vitamin B ще е едно от местата, където ще има Blek Pine.

vitb1

(Крановете зад бара на Vitamin B)

 
В бутилки барът ще предлага също над 150 вида бири. А за тези, които пивото им е недостатъчно, ще има и нещо по-силничко. Как ви звучи алкохол от Mikkeller, във вид на водки и джинове със сухо охмеляване?! Впрочем, представител на датската крафт пивоварна (една от водещите в света по иновативност и качество) ще присъства на откриването, което е също голяма чест, оказана и заслужена от основателите на бара.

vitb2

 

(Част от интериора на Vitamin B)

 
Vitamin B е естественото продължение на 100beers, но няма да е просто следващият бар. Идеята е да бъде сред средищата за любителите на крафт бира, където те могат да опитат нова бира, да я оценят, да говорят за нея. Както за мнозина от нас е KANAAL, например. И като истинско средище, Vitamin B ще генерира идеи, събития, пък и защо не колаборации (пак ще спомена Mikkeller, които направиха редица бири, съвместно с барове и ресторанти). По отношение на последното тук сме още като неразорана нива и с интерес ще очакваме подобни новини и най-вече бири.
Но всичко с времето си. Сега първо нека пожелаем на Vitamin B успех, късмет и много литри изпита бира!!!

 

 

 

Advertisements