На колко от вас, любители на бирата, ви се е случвало да мечтаете да си имате собствена пивоварна. Предполагам на доста голям процент. Но също така мечтите и плановете се отлагат за неопределено бъдеще заради липса на достатъчно средства. Е, сега имате такава удобна възможност – разбира се, не да стане мажоритарен собственик, но поне акционер в нова крафт пивоварна. Тя наистина е доста далеч от България, но приема всички желаещи да инвестират в нея.
Става въпрос за откритата официално на 15 август Flying Bike Cooperative Brewery в Сиатъл. Оттам дават възможност да си закупиш както и една акция, така и по-голям пакет. Минималният дял е 200 долара, но тази единична акция ти дава доживотни права да вземаш участие в гласуванията на всички ръководни решения там. Единственото ограничение е всяко желаещо лице да е навършило 21 години, което за САЩ е непременно условие.
За кратък период от време независимата компания вече набра 1564 акционери и има борд на директорите. Първата важна стъпка, която направиха акционерите, е да назначат главен пивовар, като изборът падна върху опитния Кевин Форхан от Pike Brewing. Също така вече се обсъждат и предложени от вложителите домашни рецепти за бира, за да се подберат най-удачните, които да бъдат сварени и пуснати в дегустационния бар от името на Flying Bike Cooperative Brewery. Допълнителен бонус е, че акционерите получават и пожизнено намаление за консумираните бири.
Разбира се, някои по-предприемчиви сигурно биха видели перспективите пред подобна идея и биха си купили акции, с цел след това да ги препродадат на фондовата борса и да спечелят пари от това. Но начинанието е по-скоро за бирените ентусиасти.
„Не се опитваме да печелим стотици или хиляди долари от отделен човек, не искаме схеми за бързо забогатяване. Нашето най-голямо предизвикателство е да сме сигурни, че предоставяме на всеки желаещ това, което той счита, че трябва да получи в подобен кооператив“, посочва президентът на пивоварната Кевин Баджър.
От възникването на идеята до отварянето на пивоварната и дегустационната са минали 4 години, но оттук нататък темповете на развитие се очакват да бъдат много по-ускорени. Впрочем, по подобен начин работят още няколко крафт пивоварни, все в Щатите – Austin’s Black Star Co-Op, Fifth Street Brewpub Co-Op, Fair State Brewing Cooperative и Bathtub Row Brewing Co-Op. Така, че има и достатъчна свобода за избор. Защо пък част от тях да не се сдобият и с български акционери, макар и по-дребни?!

flying

 

Advertisements