От днес навлизаме в септември, а този месец ще донесе няколко много важни новини и събития, които ще спомогнат за развитието на бирената култура в България. Но за това – в следващите дни и седмици. Имайте още съвсем мъничко търпение.
Вместо това ще започна месеца с няколко думи за един по-различен бирен бар в София. Наречен простичко и минималистично Birabar. Той не е съвсем нов, но си е сравнително отскоро – от последните дни на май. Намира се на ул. „Париж“ №8, зад Операта, на няколко крачки от бул. „Дондуков“. И накратко – там може да намерите автентични британски наливни ейлове със същото качество като в Лондон, но по-евтини. Да, предубедените биха погледнали скептично на цена от 5 – 5.50 лв. за пинта, но всеки, който е пил бира в пъб в британската столица, може да гарантира с две ръце, че по-ниска цена от тази за такав ейл няма начин да бъде открита там.

birabar1
И още нещо, което прави Birabar по-различен. Ако изпиете една чаша от техните наливни – London Pride или ESB, след което си сипете от бутилка същите прекрасни произведения на пивоварна Fuller`s, веднага ще усетите разликата. Защото барът е единственият към момента в България, който предлага Cask Conditioned Ale. Т.е. това е бирата, преди да мине етапа на бутилиране. Тук тя е нефилтрирана и непастьоризирана, като доферментира в бурето, а то през цялото време – от Лондон до софийския бар, се пази на определена температура, за да съхрани максимално качествата си – аромат, свежест, вкус и др. Освен това при нея не се използва допълнителен въглероден двуокис за изпомпване, което дава допълнителен повод на бирения ценител да се наслади на пинтата си.
В добавка – барманите са преминали курсове и след това са държали изпит при British Institute of Innkeeping, за да сервират по най-добрия начин бирата – така, както го правят по пъбовете на Албиона. Немалък принос за развитието на бара и наличието на тези наливни ейлове има и Филип Уолш – човекът зад Beers.bg, вносител на Fuller`s, BrewDog и др. за България. Един англичанин, който избра да живее в България преди години и оттогава също дава своя ценен принос за навлизането на крафт бирите в нашия речник и меню. Уолш, смея да твърдя един от приятелите на Bforbeer, се е погрижил да обогати и листата на Birabar откъм бутилирани бири. Там могат да бъдат открити и Mikkeller, което значи, че своя принос имат и от 100beers. А също така има достатъчно широко присъствие на български крафт бири – „Диво пиво“, „Бял щърк“, двата ейла на „Ах! Бирена работилница“, както и трите разновидности на RoseBrew с розова вода. За любителите на по-традиционна бира пък се предлага наливен чешки Primator.
Ако намерихте вече достатъчно причини да посетите това място, отправете се натам, работи всеки ден от 11.30 до 23.00 ч. И нямайте притеснения, че ще наливната бира застоява, от което евентуално може да й паднат качествата. Буретата се изпиват за няколко дена, след което се подменят с нови. А целта е на около две седмици да има различен „гостуващ“ ейл. Имах удоволствието преди дни да бъда сред първите, опитали битъра HSB (4,8% алк), на пивоварна Gales в Хемпшир. Но с качествата си, то няма да се задържи дълго.

birabar

Снимки: Birabar

 

Advertisements