Любопитна промяна в регулацията за производство на бира подготвя държавата и с интерес ще проследим дали това ще доведе до увеличаване на броя на новите крафт пивоварни. Финансовото министерство изнесе проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, който трябва да се приеме през септември. В него се променя определението за „независими малки пивоварни“. Като такива ще се считат тези, които произвеждат до 50 000 хектолитра годишно, а не 200 000, както беше досега. Съответно малките бирени компании ще плащат и двойно по-нисък акциз от останалите – 0,75 лв. на хектолитър.
Като мотив от министерството са изтъкнали, че „промяната е съобразена с установените практики в други държави-членки на ЕС, за независима малка пивоварна да се счита пивоварна с годишно производство до 50 000 хектолитра бира годишно“.
Според управителя и главен технолог на крафт пивоварната „Гларус“ Деян Иванов, промяната трябва да се приеме като положителна и би трябвало да улесни процеса на лицензиране на бъдещите нови малки пивоварни. По думите му обаче поставянето на таван за произведените хектолитри се явява като вид ограничение за самите бирени компании и по-удачно би било да се приеме скала, според която акцизът се увеличава постепенно с всеки произведен хектолитър.
Подготвяната законова промяна обаче ще има и друг ефект – пивоварни като „Ломско пиво“, „Леденика“ и „Бритос“ вече също ще преминат към графата „големи“, към която досега не се числяха, а това ще ги принуди да плащат и увеличен акциз.
При всички случаи – интересното в тази насока предстои и дано провокира разнообразие от нови пивоварни.

beer

 

Advertisements