Съвсем честно си признавам, че вътрешно много се радвам, когато пиша новини като тази. За ново ценно място за любителите на бира, за нова бира, при това българска. Всичко това накуп предлага „Бургаска пивоварна“, най-новата независима компания в този бранш у нас. И първата пивоварна, която предлага на бургазлии местна крафт бира. Досега тамошните любители на пивото трябваше да се примиряват, че тяхното любимо „Бургаско пиво“ вече се вари далеч от морето, под шапката на „Каменица“. И да търсят разнообразието в заведението „Гролш“ в Морската градина, където се предлага наливно Luc`s от бирария „Трявна“.
Ето, вече жаждата за местна бира е задоволена – в прекия и преносния смисъл. Новото заведение – пивоварна (брюпъб) се намира на ул. „Хан Крум“№6, на минута-две пеш от централната жп гара, срещу входа на хотел „Бургас“. Името е максимално лаконично, изчистено и красноречиво – „Пивоварната“. Но тази табела достатъчно добре успява да привлича клиентите, вече почти два месеца. Доста гости на града също се увериха в качествата на нефилтрираната и непастьоризирана бира по време на двудневния фестивал „Спирит оф Бургас“, състоял се преди дни.

veritas1
Самото заведение работи от средата на юни. Зад проекта стои руският предприемач Юрий Сидоренко (на снимката  долу), чието намерение е било да предлага на клиентите си качествена бира, приготвяна на място.
veritas
Целите му са обобщени така на фирмения сайт: „В противовес на комерсиалната масовка е вълната от крафт-пивоварни, които правят локални бири с автентичен вкус. Ние от „Пивоварната“ сме първите в Бургас, последователи на тази тенденция. Причината е, че обичаме хубавата бира и за да сме сигурни в качеството, решихме да си я направим сами и да я споделим с всички, които обичат живата бира и искат да се наслаждават на вкуса й.“
И щом стремежът е бил да се прави автентична бира от класическите съставки вода, малц, хмел и мая, то някак от само себе си идва и името на бирата – Veritas (лат. – Истина).

veritas2

 

В момента се предлагат две лагерни бири – обикновен светъл лагер (хелес) и кехлибарен, както и пшенична. Намеренията са към асортимента да бъде прибавен и тъмен лагер за есенно-зимния сезон.
Към тези приятни бири се предлага и умело приготвена храна, включително барбекю от истински дървени въглища, която подчертава качествата на пивото.
От „Бургаска пивоварна“ подчертават и с още нещо факта, че бирата е на пиедестал при тях. Като дават ценни съвети на клиентите си относно начина за консумиране на пиво. Сред тях можем да прочетем: „Бирата в чашата трябва да е с температура 7 – 9°C и да се точи най-малко на три пъти. За предпочитане е бирата да се налива в малки чаши, така тя си запазва най-добрите качества до последната глътка. Не я дръжте постоянно в ръката си, така ще повишите нейната температура и ще изгуби чара си. Започваме да наливаме бирата по стената на чашата, като постепенно я изправяме от наклонено във вертикално положение. Добавянето на свежа бира към старата понижава качествата на цялата течност в чашата така, че не доливайте нова бира в чашата докато не изпиете старата. Пластмасовата чаша, колкото и да е удобна и лека, толкова по-бързо понижава качествата на Нашата напитка така, че не Ви препоръчваме да ги използвате. Когато пиете бира, пийте само един вид и не я смесвайте с друг алкохол.“
С начинанието си, хората от „Пивоварната“ ме спечелиха, а с вниманието към детайлите спечелиха и уважението ми. Надявам се и вие да оцените на място това. Във всеки случай, когато минавате през Бургас, си отделете час-два, за да подкрепите първата местна крафт бира.

veritas3

 

Advertisements