След първоначалното стъписване от комбинацията „бира с розова вода“, следва логичното заключение, че в нея има българска следа. Тя си има и име – Ивайло Пенев – старозагорец, който от години живее в Лондон. Там внася био розова вода и козметични продукти, произведени от розово масло. Постепенно съзрява идеята да се вари и бира с добавена в нея розова вода. Заради нейния специфичен аромат, полезни успокояващи свойства, а и за да популяризира допълнително един от най-традиционните български продукти. Следващата стъпка е основаването на пивоварната Rose Brew, която не е само крафт, но и гарантира, че произвежданата оттам бира е био веган.

rose

Ивайло Пенев

 

Българо-британската бирена компания направи своя изненадващ дебют в края на май по време на „Бирен уикенд“ в Горна баня. Тогава самите присъстващи бяха изненадани, когато лично Ивайло Пенев ги запозна със своите бири, тъй като това до последно беше пазено в тайна. Хората бяха впечатлени – от идеята, от начинанието и най-вече от бирата.
За съжаление административни пречки попречиха на Rose Brew да стане достъпна веднага за любителите на интересната бира. Това се случва едва днес, когато трите ейла с розова вода вече се предлагат в двата магазина на 100beers в София, както и онлайн за цялата страна.
Всъщност за първи път опитах бира на Rose Brew през миналата година. По-точно стаута Black Rose. Тогава изобщо не бях впечатлен, признавам си. Липсваше баланс, а вкусът на розата прекалено надделяваше и твърде много се набиваше в сетивата. Пенев също се съгласява, че първоначалният опит не е бил блестящ. Следват нови варки в търсене на подходящото съчетание между традиционните бирени съставки и розовата вода.
Сега вече се е получило и може да се уверите сами. Приятен резултат, добавящ интересен поглед върху два традиционни британски стила – стаут и Индия пейл ейл, както и върху пшеничния вит. Сега стаутът (Black Rose) е със съвсем умерен нюанс на роза, като Пенев призна в разговор пред Bforbeer, че чувствително е намалил вложената розова вода. Тя се усеща доста по-отчетливо в White Rose (пшенична) и Pink Rose (Индия пейл ейл). Пожелателно е трите бири да се дегустират от най-леката („Бялата роза“), през „Розовата роза“ към стаута, в този ред съответно намалява и усещането за роза, тъй като се смаляват и вложените количества розова вода.
На много дами трите бири ще се харесат, заради специфичния нюанс. Но продукцията на Rose Brew си е предизвикателство и към мъжете – да си отворят съзнанието за нещо необичайно, приятно и с български принос.
Ивайло Пенев съветва бирите му да се съчетават с по-различни ястия, които да подчертават вкуса на бирата и розата. За стаута той сочи като подходящо консумиране на пушени и червени меса, за пшеничната – азиатска кухня и риба, а IPA-та (тя е с Хибискус, т.нар. китайска роза) – с почти всичко. „Розите“ са и добър придатък към десерт или след вечеря.
А ако някои от вас има път към Лондон по различна причина, Rose Brew има своите щандове в петък вечер на Startisans Brewers Market в „Ковънт гардън“, а в събота – на Partridges Market пред Saatchi Gallery в „Челси“.

rose1

 

Advertisements