С приятно ускорено темпо Варна произвежда страхотни бирени новини. Наскоро стана въпрос за активизирането на местния клон на Бирената партия. А тези дни отвори врати и магазинът за крафт пиво „Авери Биърс“. Всъщност, не точно магазин, а пространство за бирена култура. Когато видях снимките, си казах спонтанно „Ей, хора, такова приятно местенце сте си направили!“ Надявам се, че и вие ще оцените факта, че интериорът и пространството отпред са аранжиран с много вкус. Като за място, където да седнеш, да се отпуснеш на чаша качествена бира и да се отдадеш на приятни разговори.
„Авери Биърс“ се намира на ул. Архимандрит Филарет 9, има си и свое кътче в социалната мрежа https://www.facebook.com/averibeers

averi2
Какво може да се намери вътре? Българска и чужда крафт бира, при това от снимките на етикетите е видно, че няма никакво оскъпяване от познатите ни цени. По всичко личи, целта не е да се набиват надценки, с каквито се сблъскваме в магазини за бира из големи търговски центрове. Напротив – тук виждаме стремеж да се приобщават възможно повече варненци към идеята да се пие разнообразна, качествена крафт бира, която да е чувствително различна от масовата. А и гостите на града вече могат спокойно да се насочат там, когато решат да си потърсят хубава бира – за пиене на място или за дома. Впрочем, там се предлага и наливна бира за вкъщи. „Гларус“, естествено! Все пак сме във Варна.

averi1
Магазинът вече си работи (от 8 до 22 ч. всеки бирен ден, както са обявили оттам), но тази събота (4 юли) от 16 ч. ще бъде официалното откриване. Тогава за доброто настроение ще се грижи местната хип-хоп банда „Ума и дума“, която за първи път ще представи новия си албум. Ще има и барбекю, както и безплатна домашна бира. Защото тук е мястото да се спомене, че „Авери Биърс“ са компания приятели, които са се впуснали в приятното приключение да бъдат домашни пивовари. И понеже го правят с много желание и позитивизъм, бирата им се получава много добре, както и етикетите. Мнозина вероятно имаха възможност да я опитат по време на Третия конкурс за домашна бира през пролетта в София. Лично съм приятно изненадан от техния опит в стила Индия пейл ейл.
Ами… Късмет на „Авери Биърс“! А ако продължат да впрягат енергията си в тази посока, трябва да очакваме в перспектива и тяхна крафт-пивоварна. Това е пътят.

averi

 

Advertisements