Световната бирена картина сочи, че най-много се пият лагерните бири, но пък най-популярни сред ценителите са тези в стил Индия пейл ейл (IPA), характерни със своята висока степен на горчивина. Дори в най-традиционните бирени държави като Германия и Белгия, вече има малки (че и по-големи) пивоварни, които инвестират в производството на това силно охмелено пиво.
Но за някои почитатели на бирата, включително и в България, IPA е твърде горчива. Те предпочитат бира с нормална горчивина и по-подчертан малцов вкус. И за това си има научно обяснение. Има изследвания, които доказват, че непоносимостта към горчивината е заложено в ДНК-то.
Д-р Никол Гарньо, генетик към Музея на природата и науката в Денвър, обяснява, че човешкият вкус е сложен сезнор, който е „настроен“ да ни предпазва. „Мозъкът разпознава сладкият вкус като добър, защото той носи калории, а те са необходими за човешкото тяло. Горчивината обаче е червен флаг за нашия мозък, защото той може да идва от отровна храна или напитка, и първичният сигнал е, че те не трябва да бъдат консумирани“, обяснява тя. Тази теория помага да се обясни причината, поради която мнозина не обичат и т.нар. кисели бири. Киселото също праща предупредителен сигнал до мозъка, че може да има нещо развалено в чашата.
Независимо, че според гените, хората нямат наклонност към хиперохмелените бири, външни фактори играят голяма роля в живота ни, така че да превъзмогнем нашата генетична предопределеност. Затова и някои субективни обстоятелства позволяват на мозъка да приема подобни храни, въпреки гените, като така се променят и вкусовите възприятия.
Добър пример е кафето: децата обикновено не го харесват, защото им е твърде горчиво. Но с течение на времето, човек научава, че тази горчива напитка няма да го убие и действа доста ободряващо. И постепенно обиква кафето.
Затова и първоначалната негативна реакция на мнозина при първия им досег с IPA е напълно нормална. Голяма част от тях имат нужда от време и настройка към този тип бири, за да възприемат вкуса и да „убедят“ телата си, че тази Индия пейл ейл няма да ги убие.
Любовта към горчивите бири може да не е заложена в нашите ДНК, но всеки може да привикне към този специфичен вкус и да се наслаждава на прекрасното охмелено пиво. А ако тялото не може да заобиколи настройката на гените, няма страшно – има толкова много други стилове бири, които могат да доставят удоволствие.

hmel

 

Advertisements