Предлагането на безглутенови бири по света започна като логично следствие на дългоочакваното и заслужено внимание, което започнаха да получават алергичните към глутен, както и тези, които трябва да го изключват от менюто си по други причини. Сами виждате колко се увеличи в последните години предлагането на храни без глутен и беше въпрос на време да се появят и такива бири – все пак не е редно всички тези хора да бъдат лишавани от подобно удоволствие.
Какво е нужно за една бира, за да бъде тя безглутенова? Не бива да съдържа пшеница, ечемик, ръж или каквито и да е съставки, свързани с тях… Това на пръв поглед сякаш убива желанието ти да я пиеш. Но пък се оказва, че има достатъчно добри алтернативи – сорго, ориз, тапиока, просо и даже леща. Което някак отказва традиционалистите, но пък тези с по-широко скроен вкус веднага оценят различната бира. Малко от безглутеновите бири имат познатия вкус за любителите на пивото, но пък защо да не бъдат опитани поне веднъж (а и повече) от тези, на които не им влияе дали вътре има глутен или не.
Радващото е за всички пряко заинтересувани в България е, че разнообразието в магазина на 100beers вече е достатъчно, че да предлага безглутенови бири. При това определено хубави. Reparationsbajer (5,8% алк.), дело на To Ol, е лабораторно тествана за липса на глутен. Тя е замислена и с друго предназначение – да дава живителна глътка на всеки препил предишната вечер и да го възстанови. Резултатът е дотолкова успешен, че бирата получава златни медали на Stockholm Beer & Whisky Festival през 2011 и 2012 г. Този ейл е успешно охмелен с американски и новозеландски сортове хмел (Amarillo, Centennial, Nelson Sauvin). Дотолкова, че приятната горчивина на цитруси и бор да те лиши от мисълта да се съжаляваш от липсата на пълноценни малцове вътре.
От следващата седмица пък ще се предлага отново и една друга чудесна бира, от другата световноизвестна датска крафт пивоварна – Mikkeller. Името й говори предостатъчно що за бира е и в какъв стил – I Wish Gluten Free IPA. Всъщност това е първият безглутенов Индия пейл ейл (IPA) в света. При това много добър. Оценя се още с първите глътки и не ти трябва справката с Ratebeer, която показва 87/100. Успешно съчетаване на хмелове Simcoe, Cascade и Amarillo. Обилната и трайна пяна дава аромат на карамел, манго и папая. При отпиване леко сладкото начало преминава в приятно усещане за цитруси и приключва с много сух завършек, в който доминира вкус на червен грейпфрут. I Wish Gluten Free IPA се нареди сред тези, които са ми оставили отлични впечатления и е първосигналната асоциация, когато се заговори за безглутенова бира. Опитайте я, убеден съм, че няма да ви разочарова.

IMG_1872

 

Advertisements