И това не е пореден опит за оригинално заглавие, характерно за лайфстайл издания и сайтове, а научно доказан факт. Той е изнесен в доклад на екип специалисти (проф. д-р Донка Байкова, д-р Сергей Иванов, доц. д-р Алексей Василев и д-р Валентина Любомирова) пред 10-ия Национален конгрес по хранене, провел се във Варна.
Те подчертаха, че бирата влияе благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект. Аминокиселините в белтъчния състав на пивото стимулират синтеза на ендорфини, известни като „хормони на щастието“. От което идва и ефектът на бирата като лек антидепресант, стига да бъде консумирана в умерени количества.
В научния труд се сочи още, че високото количество витамини от група В в пивото спомага сърдечните и мозъчни дейности. С 500 ml бира може да бъде доставен от 9 до 27,5% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1% – за витамин В2, и между 4,0 до 10,5% – за витамин В3.
Комплексните въглехидрати, които имат 50% от енергийния дял в бирата, пък подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма. В същото време, тяхното съдържание в бирата е сравнително ниско и не се отразява съществено върху енергийния хранителен внос в организма.
Съдържанието на мазнините пък е с относителен дял, по-малък от 1% от общата енергийна стойност или не повече от 1 kсal в 500 ml бира. Белтъците са под 0,5 kсal в 500 ml. Поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото, консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми при умерена консумация.
В допълнение може да се каже само, че тези данни идват сякаш като подарък за почитателите на бирата в началото на летния сезон.

beer

 

Advertisements