Приятно е, когато зачестяват новините за успехите на българските домашни бири в чужбина. Поредното постижение е от председателя на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) Темелко Пампов, записано на 4-ото хърватско първенство за домашни пивовари, което се проведе в Загреб и приключи в събота. Неговото пиво RISk в стил руски имперски стаут зае второ място в категория „Силни ейлове“, в конкуренция с още 17 други бири.
Безспорно значимо признание, предвид мащабите на състезанието, които тази година са още по-внушителни – 280 допуснати до участие бири, като от тях 11 бяха от България. Участие имаше още от домашни пивовари от Словения, Унгария, Словакия, Полша, Босна и Херцеговина, Сърбия, Австрия, Израел и Великобритания. Заради големия брой записани бири, журирането продължи три дни, а в съботния ден бе награждаването, съчетано с подобаващо парти – от наливните кранове са точени 20 домашни бири и 12 крафт, общо 1500 литра.
Всичко звучи действително респектиращо и показателно за бума на домашното пивоварство на Балканите и в Източна Европа изобщо. Но пък и до известна степен мотивиращо за българския конкурс, който в третото си издание (през тази година) регистрира двоен ръст на участващи домашни бири – вече 120 от общо 7 държави. А през 2016-а, живот и здраве, участващите бири могат да бъдат над 200.
„RISk“ е с 10% алкохол, 24% плато, на 9 месеца, с потенциал за отлежаване поне още 2 години. Ще продължи да участва и в бъдещи конкурси!“, бяха думите на Пампов след награждаването. Успех на него и на всеки един, който се е запалил по това очарователно хоби – да си правиш собствена бира, по свой вкус!

Logo

 

 

Advertisements