Във времената на интензивно предлагане и преситено консуматорско общество се явяват какви ли не продукти на пазара. Не отстъпва и бирената ниша. Особено активни са малките и по-големи крафт (занаятчийски) пивоварни, които имат свободата да експериментират и да предлагат смели решения, на които не са способни големите мултинационални компании.
Така например японската пивоварна Echigo Beer Co. реши да пусне в продажба доматена бира Tomato Bibere. Тя съчетава познатия на всички доматен вкус с типичната горчивина от хмела. Производителят Echigo Beer Co. уверява, че странната смес не само съдържа естествени съставки, но е и полезна за здравето.

strb
В обратната посока пък звучи

бирата с вкус на пица Mamma Mia! Pizza Beer,

която изобретяват през 2006 г. в семейната си пивоварна в щата Илинойс американците Том и Атина Сифурт. Но пък те решават вместо есенции да използват съвсем нормални подправки за вкуса извън малца и хмела – босилек, домати, чесън и т.н. Също като вкуснотиите, които ви се сервират в пицария. Но  тук е достатъчно да си поръчате само халба, без яденето.
strb1

А как ви звучи бира със стриди?

Всъщност стилът стаут със стриди е доста разпространен във Великобритания, Ирландия и САЩ. И всъщност има достатъчно богат и плътен вкус, в който тези морски дарове взимат деликатно участие. Крачка по-далеч прави американската пивоварна Dogfish, която пуска своята Choc Lobster (5.6% алк.). Наименованието издава използваните шоколад и омари при направата, като омарите са били сварявани живи, след което били използвани за кулинарни цели. Бирата се отличава с приятен вкус, шоколадови нотки и съответните океански нюанси.
Buzz Hemp Beer пък е дело на канадската пивоварна Cool Brewing. Създадена през 2003 г., тя съдържа канабис от Британска Колумбия. Не, няма да се надрусате, ако пиете от нея, но пък ще се насладите на лек амбърен на цвят лагер с нежен освежаващ вкус. Тази класическа на пръв поглед бира печели няколко златни медала на наградите на канадските пивовари. Хрумката с марихуаната пък си има предистория, тъй като тя е братовчедка на хмела, все от семейството на конопа.
Ако продължим с необичайните съставки за бира, то трябва да се спомене и за Bilk.

Тази японска бира съдържа 30% мляко

Като цяло тя носи характерните качества за едно пиво, но има лек млечен привкус.

strb2

 

Само може да се гадае обаче какво точно съдържа бирата Kwispelbier. Тя е била поръчана от собственика на магазин за домашни любимци в холандския град Целхем и е предназначена за… кучета. Безалкохолна е и има мирис на говеждо. Отзивите за нея са, че се приема особено охотно дори от най-разглезените любимци.
И тук вече се отваря вратата за най-екстремните експерименти. Непременно трябва да се спомене Beard Beer, пусната от орегонската крафт компания Rogue Ales. И тук името е подсказващо донякъде. Но само донякъде. Всъщност от пивоварната търсили нов щам за бирени дрожди, с който да направят някоя нетрадиционна бира. И така стигнали до идеята да ги извлекат от брадата на пивоваря Джон Мейър, който не се бил бръснал от 1978 г. Получил се напълно приличен ейл в белгийски стил, а производителите обърнали внимание на клиентите си, че няма нужда от притеснение или пък погнуса, тъй като подобни диви дрожди се срещали навсякъде около нас.

strb3
Rocky Mountain Oyster Stout от друга щатска пивоварна – Wynkoop, може и да подведе, че вътре има стриди. Но всъщност Стриди от Скалистите планини е традиционно за Колорадо ястие от… печени тестиси на бик. Именно такива са използвани и в тази бира редом с морска сол, шоколад и еспресо. Резултатът е приет особено радушно.
Такива са и отзивите в Исландия за бирата Hvalur 2 от местната бирена компания Stedji. Те са

използвали тестиси на китове

от вида финал. Има обаче и остри критики, тъй като тази разновидност на ивичестите китове е на изчезване. В Исландия обаче китоловството е позволено и върху него се упражнява стриктен държавен контрол. За Stedji това не е иновация, тъй като миналата година оттам са пуснали бира Hvalur – с месо от кит. Но тя някак звучи по-безобидно на фона на тестикулената Hvalur 2.

strb5
Всички тези приумици обаче бледнеят на фона на Un, Kono Kuro. Тя е сътворена в Япония, като в нея има и зърна кафе, които престояли в храносмилателната система на слон и били взети след това от изпражненията. Пивоварите счели, че така се придава особена горчивина на кафето, съответно и на бирата. Тя била пусната в чест на местния Ден на глупака през 2013 г. и наистина отчетливо нагарчала.

strb6

 

В-к „Сега“, 30 май 2015 г.

 

Advertisements