Първото голямо бирено събитие на открито тази година – „Бирен уикенд“, наближава, а с това и очакванията към него растат. Затова – ето финални подробности, съобщени от организаторите.
Както е известно, фестът ще се проведе на 30 и 31 май (събота и неделя) в двор на хотел-ресторант „На върха“ в столичния квартал Горна баня (ул. „Обзор“ 71), с начален час 12 ч. и в двата дни. Обширното пространство гарантира безпроблемно побиране на над 1000 души на едно място. Що се отнася до времето, което тези дни е обичайно променливо като за май, то синоптиците обещават, че почивните дни ще бъдат най-хубавите през седмицата – много слънце и без дъжд. Но е предвиден даже и вариант да се изчака евентуален краткотраен валеж – в ресторанта на хотела. Оттам през двата дни ще имат и предложения от своята чудесна кухня.
Ето и част от нещата, които ще се случат през тези бирени два дни – ще присъстват повечето собственици на участващите крафт-пивоварни („Диво пиво“, „Бял щърк“ и „Гларус“), което е възможност да се осъществи директен контакт с тях, да се задават въпроси и съответно да се научават новости около тези малки и независими компании, които дадоха началото на нашата си бирена революция. Специално „Гларус“ ще бъде представен от официалния дистрибутор „Пивотека“, който ще запознае присъстващите и с други интересни марки от своето портфолио. От „Бял щърк“ пък ще представят и сръбската крафт-пивоварна Kabinet, която е техен партньор и вече започна да налага своето име у нас от няколко месеца насам. „Вносителите на крафт бири – Best Belgium Beers Bulgaria и магазинът на 100beers също ще присъстват с част от своя богат асортимент, като специално за „Бирен уикенд“ ще представят и съвсем нови бири. От 100beers даже леко повдигнаха завесата – там ще е дебютът за България на бирите от гръцката микропивоварна Santorini Brewing Company, ще има и съвсем нови неща от Brewdog, интересни предложения от датските Mikkeller и To Ol.
На щанда на Асоциацията на домашните пивовари в България пък през двата дни ще бъдат правени демонстрации как се вари бира в домашни условия. Интересното тук е, че присъстващите, които проявят интерес към варката, а и изобщо да се занимават с това чудесно хоби, ще имат възможност да получат като подарък по бутилка, когато бирата стане готова. На тази шатра домашни пивовари ще дават съвети какво оборудване е нужно и как човек може да си свари бира с подръчни средства в кухнята си. А от бъдещата крафт пивоварна Blek Pine ще разкажат за своя опит в начинанието за откриване на собствена бирена компания.
Присъствието на големия бирен ерудит Людмил Фотев пък е винаги от полза за всички любители на бирата, както е известно. На „Бирен уикенд“ той отново ще даде съвети на всички бирени колекционери (те също ще имат събиране на феста), а също така ще изнесе лекция как правилно да бъде дегустирана една бира. Със съвети за дегустиране ще помагат и други бирени експерти.
А и за най-малките ще е интересно – все пак чистият горнобански въздух и хубавото време предполагат да се отиде дотам с децата. Дворът на „На върха“ разполага със своя детска площадка. Отделно за всички желаещи малчугани ще се организира конкурс за рисунка, като най-хубавата ще получи правото да бъде на етикета на една от бъдещите бири на Blek Pine.
И накрая – за придвижването дотам. Тези, които ще са с автомобили, ще имат на разположение паркинг. А за останалите, които са решили да си пият бира на воля, без да мислят за дрегери, има също удобна възможност. Това е автобус 260, който може да бъде хванат от Руски паметник или Петте кьошета, а в събота и неделя се движи със забележителна точност – на всеки 15 минути, като последният курс към центъра е в 22.20 ч. На крайната спирка ще има указателни табели как може да се стигне до феста с приятно кратко вървене по еко пътека през борова гора. Иначе крайният час на „Бирен уикенд“ е отворен – за всеки, докогато му е на сърце. А доброто настроение адекватно ще бъде стимулирано от качествена музика, осигурена от медийния партньор „Бинар“.

Програма за основните събития
Събота
12.00 Начало
13.00 – 19.00 Демонстрация на варене на домашна бира (на щанда на Асоциацията на домашните пивовари). Беседа и съвети за правене на бира в домашни условия.
14.00 – 17.00 Дегустации на различни крафт бири, съпроводен с основен курс по дегустиране на пиво
14.00 – 18.00 Сбирка на колекционерите на бирени артикули
14.00 – 19.00 Конкурс за детска рисунка за етикет на бира
Отворен край

Неделя
12.00 Начало
13.00 – 19.00 Демонстрация на варене на домашна бира (на щанда на Асоциацията на домашните пивовари).
14.00 – 17.00 Дегустация на крафт бири. Курс по дегустиране на пиво
14.00 – 19.00 Конкурс за детска рисунка за етикет на бира
Отворен край

beerweekend2

 

Advertisements