През годините се създаде един мит у нас, че гръцките бири… абе, не стават. И, че Mythos (каква игра на думи) е най-хубавото пиво в южната ни съседка. За най-масово, е точно така, но дали е най-хубаво – тук може да се поспори.

И в помощ при този спор идват като доказателства редица гръцки микропивоварни, които се нароиха през последните години. Те вече дават на съседите ни необходимата алтернатива на масовите лагери и се отличават с доста прилично качество.

Тези дни понятието „гръцки крафт бири” вече няма да звучи абстрактно (не включвам тези от вас, които отскачат по празници и без повод до Гърция и знаят къде да търсят).

В магазина на 100beers вече ще се предлагат бири на три малки пивоварни – Chios Beer, Santorini Brewing Company и Corfu Beer. Както е видно – и трите са от различни острови, което им придава допълителна екзотичност.

От днес ще са налични бирите от Хиос – освежаващ и леко охмелен блонд ейл, както и пушен портър, който си е спечелил завидните 91 от 100 точки в RateBeer.

През следващата седмица пък ще се предлагат битър и риъл ейл от Корфу. И, разбира се – магаренцата от Санторини. Последната пивоварна избира именно това симпатично впрегатно животно за свой символ и всяка бира оттам носи магаренцето на етикета, но е в различен цвят. За начало ще са Yellow Donkey (блонд ейл, 5% алк), Red Donkey (амбър ейл, 5.5% алк) и Crazy Donkey (Индия пейл ейл, 5,5% алк), като последната също има 91/100 в RateBeer. Изборът, както се вижда, ще е достатъчно обхватен.

По някакво стечение на обстоятелствата, през следващата седмица в една от големите вериги супермаркети – Lidl, ще се предлага на промоция Mythos. На цена, доближаваща се до българските масови лагери в стъкло. Бих добавил, че се доближава и до вкус. Да, в 100Beers няма да намерите нито Mythos, нито на тази цена. Но пък ще откриете разнообразието. И ще разберете защо гърците са започнали да търсят своите различни бирени митове, недоволни от сегашните. Така, както и в България започнахме да търсим бирените алтернативи.

chios

 

Advertisements