Тенденцията да се правят бири с регионални имена, но произведени далеч от този град (или област), се продължи с излизането на пазара на „Тракийско пиво“. То засега липсва от големите вериги, но може да се намери в доста от кварталните магазини, където предлагат и „Леденика“. Защото именно мездренската пивоварна произвежда този нов за пазара продукт. Те имат подобен трансрегионален опит и с бира „Варна“, която също се прави в Мездра, далеч от морето.
Избирам да дегустирам „Тракийско пиво“ в стъклена бутилка от 0,5 литра, предпочитайки го по обясними причини пред другия вариант – PET разфасовка от 2 литра. Амбалажът е стандартно кафяво шише, с червена небрандирана капачка. Етикетът не носи излишна креативност и подсказва за характера на самата бира – масов, непретенциозен лагер.
Това усещане се подсилва и при наливане. Не помога и фактът, че чашата бе брандирана с логото на ФК „Берое“ (току виж това да отвори някакъв „тракийски характер“ на бирата). Няма и как да има големи очаквания при зададените параметри на гърба на бутилката – 4% алк и едва 9% плато.
Бирата прави доста добра, но и краткотрайна пяна, от която се носи мимолетен аромат на хмел. Долавя се и диацетил (може да се оприличи с аромат на масло, царевица, пуканки). Но това е допустимо в умерени граници при лагерните бири. Цветът на бирата е бледожълт, а тялото е слабо, предвид въпросните 9% плато. Вкусът издава използване на повечко пивоварен ечемик, за сметка на ечемичения малц, но все пак плюс е, че отсъства царевичен грис. При отпиване се долавя и лек метален привкус, а във финала има минимална горчивина.
Като цяло „Тракийско пиво“ е прилично изпълнение в ниския ценови сегмент. Но нищо повече. За съжаление още сме далеч от това да се радваме на наистина добри регионални пивоварни, с редки изключения като „Ломско пиво“ и „Бритос“, които предлагат приятни бири, но все пак само лагерни. Думата е за микропивоварни с разнообразна стилова гама продукти, които да накарат съгражданите им да се гордеят с тези бири и така хората да се доближат до популярната в Щатите и Западна Европа култура на „Подкрепяй местната си пивоварна“.

trakiisko

 

Advertisements