Бирата WBM Abdij в стил белгийски дюбел на словака Петер Богнар е големият шампион на Третия международен конкурс за домашно пиво, който се състоя в събота в столичното заведение „Халбите“. Победителят оглави първо своята категория „Силен белгийски ейл“ с 40 т., а след това и спечели и финалната надпревара между останалите призьори в своите стилове.
Това е есенцията от надпреварата, а извън този факт остават изключително много позитиви от събитието. Подред – тазгодишното състезание е най-масовото до момента. Участваха над 120 бири, а за сравнение – през 2013 г. записани бяха 52 конкурсни бири. Разликата е очевидна, като израстването е не само в цифри, но и в качество.
Освен това организираната от Асоциацията на домашните пивовари (АДПБ) надпревара вече има своя авторитет на международна сцена, тъй като този път участниците от чужбина бяха също чувствително повече от миналата година. Както вече стана дума, свои бири пратиха домашни пивовари от Унгария, Полша, Словакия, Хърватия, Румъния. За съжаление, тези от Молдова бяха дисквалифицирани заради неспазване на регламента (техните бутилки бяха с неотлепяеми етикети, което не е допустимо на състезание).
Действително, в част от категориите, включително и титлата „Гранд шампион“, бяха спечелени от чужди бири. Но имаше и достойно българско представяне. Например бирата Helles на Христо Цочев спечели първо място в категория „Лагер“ в силна конкуренция с още 25 участници. Имаше и още доста особено сполучливи български домашни бири, но не е важно изброяването, а самият факт в разрастването на това хоби.
И, ако на конкурса участие не взеха една значителна част от домашните пивовари у нас (поради притеснение, чувство за неопитност и т.н.), то те ще имат своя възможност за изява по-късно през годината, когато трябва да се случи и неофициален вътрешен конкурс само за българи. Макар че именно участието на подобен голям конкурс, с чуждестранни гости в журито, помага най-много за сверяване на часовниците и да се разбере къде ти е силна собствената бира и къде има нужда от корекции.
Интересът към това пленяващо хоби е наистина огромен. Доказа го напливът на хора през целия съботен ден в „Халбите“ (тук е мястото за специални благодарности към заведението за организацията). Опашката пред кеговете с домашна бира (българска и словашка), и тази на спонсора „Гларус“ не се стопяваше в нито един момент. Мнозина си тръгнаха с брошури за правене на пиво в домашни условия, много хора разпитваха (или пък споделяха своя опит). Приятна изненада дойде от силната варненска група пивовари, която се представи пред бирената общност като Averi Brewing и спечели всички със своите бири, креативност и позитивно излъчване.
Бирената общност… Разраства се изумително бързо. Дворът на заведението събра не само домашни пивовари. Техни гости бяха собствениците на крафт-пивоварните „Диво пиво“ и „Бял щърк“, както и солидна част от вносителите на крафт-бири у нас (KANAAL, 100beers, Beers.bg).
Свой специален ден там имаха и колекционерите на бирени артикули, които учредиха своя асоциация. Благодарение на организационната енергия на Огнян Аспарухов, това малко общество влезе в активна комуникация помежду си. Станахме свидетели на размяна на различни артикули, мнозина показаха част от колекциите си, изложено бе огромно табло с етикети на български бири през годините. За всички имаше и спомен с колекционерска стойност – магнитчета или подложки за бири, специално изработени за събитието.
Няма нужда от високопарни думи за „светлото бъдеще“ – все повече хора прегръщат идеята да си правят сами собствена бира, която е напълно екологичен продукт, без консерванти. Все повече хора също така се радват да срещнат съмишленици, независимо дали домашни пивовари, колекционери или просто любители на качественото пиво. Това е нещо прекрасно и вярвам, че ще се случва все по-често и масово.

ADPB

 

Advertisements