Времето до Третия международен конкурс за домашна бира мина наистина мина неусетно. И така – тази събота от 12 ч. в столичното заведение „Халбите“ на ул. „Три уши“ №13 ще се състои най-мащабното до момента събитие в историята на конкурса. Данните са красноречиви – за участие са записани над 110 бири, произведени от домашни пивовари. Международното присъствие е също наистина впечатляващо – от Полша, Унгария, Словакия, Хърватия, Румъния и Молдова.
Като цяло бирите в конкурса ще бъдат двойно повече в сравнение с миналата година, което доказва бума на домашното пивоварство у нас. Другото явно доказателство е от форума на домашните пивовари, където преди дни беше регистриран 1000-ият потребител.
Състезанието в събота ще се проведе според правилата на журиране на BJCP (Beer Judge Certification Program). А категориите са шест: европейски лагер, вайцен, английски ейл, стаут, белгийски силен ейл и американски Индия пейл ейл. Всяка от тях ще бъде оценяна от различни журита. В тях ще влизат гости от Полша, Словакия и Хърватия, както и български домашни пивовари, които наскоро покриха начален курс на съдийстване, според BJCP.
По времето, в което журитата заседават, в двора на „Халбите“ също ще има достатъчно интересни събития. Там ще има изложба, организирана от българските бирени колекционери. Тя ще бъде любопитна дори и за тези, които по-слабо се интересуват от това прекрасно питие. В този ден колекционерите ще направят и свое учредително събрание. Очаква се присъствието и на най-изявения колекционер у нас – Людмил Фотев, който има над 29 000 капачки в сбирката си. Така неговите колеги по хоби могат да почерпят от безценния му опит, свързан със събирането на артикули.
От Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) пък ще консултират всеки желаещ да прави бира в къщата си. Освен обясненията как се вари бира и с какви подръчни пособия може да се случи това, ще се предлагат и суровини за домашна бира. Разбира се, ще бъде предложена за дегустация и такава бира, сварена в домашни условия, а ще има наливна и от крафт-пивоварната „Гларус“, която е един от спонсорите на проявата.
Веселбата ще включва и конкурс за най-интересен етикет на домашна бира, в който гласуването ще бъде от публиката. А в ранния следобед от 100beers ще представят пред присъстващите датски бири от Mikkeller и To Ol, а също и ще предложат на безплатните пивовари винаги необходимите празни бутилки.
И така – време е за празника на домашната бира!

25.04

 

Advertisements