Стилът овесен стаут набира постепенно популярност в България. Този сух, леко сладък и най-често катранено черен на цвят стаут привлича с добавения овес (5-10% от малца). Достатъчно, за да разшири букета от аромати и вкусове и да влезе сред предпочитаните от бирените ценители.
Един добър представител на този стил е овесеният стаут на щатската пивоварна Anderson Valley. На някои от вас може и да е вече познат от KANAAL. А утре вечер (22 април), от 18 часа ще има своето представяне в едно достойно за тази бира заведение в столицата –  Smuggler’s Diner на ул. „Христо Белчев“ 29. Дегустацията там ще бъде организирана от агентите от „Пивотека“, които ще предлагат стаута изключително и само на това място. От заведението уточняват, че Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout ще бъде оценен подобаващо в съпровод на сандвичи с печено сирене, моцарелени пръчици, специални пържени картофи и др.
Самата бира е с 5,8% алкохолно съдържание. При наливане образува кремава, краткотрайна пяна, от която се носи аромат именно на овес, кафе, както и на препечен малц. Тези усещания присъстват и във вкуса, който при преглъщане леко сладни и носи нотки на млечен шоколад. Шоколадово-овесен е и послевкусът на този чудесен плътен и сух черен стаут. И в добавка – RateBeer му дава обща оценка 96/100. Което не е никак, никак малко.

IMG_2083

 

Advertisements